Klassieke muziek de zomer door in It Breahûs Balk

BALK - Muziek aan de Luts brengt dit jaar weer een zeer gevarieerd programma op de vrijdagavonden in Balk, van cello solo tot en met een ‘pocket opera’. Naast nog een aantal andere opmerkelijke combinaties komen ook twee vertrouwde onderdelen weer aan bod. Het orgelconcert in augustus, deze keer door Arjen Leistra, vaste organist in de Grote Kerk te Schiedam, met orgelmuziek uit de 18e, 19e en 20e eeuw. En de traditionele samenwerking met The International Holland Music Sessions in Bergen (NH) levert weer een uitgebreid concert met internationaal jong talent op zondagmiddag 11 augustus.

Bij de andere van de in totaal negen concerten zitten nog twee verrassende combinaties. Vrijdag 12 juli: Helena Sousa en Ivan Nogueira op accordeon en cello, die met Duits, Spaans en Pools repertoire laten horen hoe goed deze instrumenten elkaar aanvullen. En vrijdag 13 september het ook niet alledaagse Colori Ensemble: fluit, hobo, marimba en piano. De eerste muziek voor deze combinatie werd pas in 2012 geschreven, maar inmiddels hebben twee Friese componisten, Peter Visser en Sipke Hoekstra, ook voor Colori geschreven.

Kamermuziekdag voor amateurs

Buiten deze concertserie is er de Kamermuziekdag voor amateurs, om niet alleen het luisteren naar, maar ook het beoefenen van klassieke kamermuziek levend te houden. De eerste twee edities, in 2017 en 2018, hebben duidelijk gemaakt dat er behoefte is aan lessen gericht op het spelen in ensembles en dat men het resultaat daarvan ook graag laat horen. Deze gezellige en succesvolle slotconcerten werden tot nu toe in november gehouden, maar voor de derde Kamermuziekdag wil men wat meer tijd nemen voor het instuderen en vervolmaken van de concertstukken. Vandaar dat de Kamermuziekdag 2019/20 plaats vindt op zaterdagmiddag 7 maart 2020. Dat geeft ook nieuw te vormen ensembles ruim de tijd om mee te doen. De voorbereidingen starten na de zomervakantie met het vormen van ensembles en het koppelen aan een select aantal ervaren docenten. Nadere informatie is te vinden op www.muziekaandeLuts.nl

Opening: compacte OperAparty

Voor de liefhebbers van opera, balscènes, mooie jurken en prachtige aria’s opent Muziek aan de Luts het seizoen vrijdag 5 april met een compacte OperAparty van Pocket Opera. Een feestje met romantische muziek uit opera’s van Verdi en Donizetti, maar ook intriges, politiek gekonkel en uiteindelijk zoals het in een beetje opera hoort: een moord…

Sopraan Bauwien van der Meer, bariton Mitchell Sandler, bas Gerard Lageland en pianiste Caecilia Boschman timmeren al jaren met succes aan de weg om opera in de kleine zalen te brengen. Zo kan men in Balk ook eens van opera genieten. Aanvang 20:30 uur, toegang vrij.