Leerlingen CSG Bogerman Balk eren gevallenen

BALK - De leerlingen van CSG Bogerman Balk herdachten 10 april de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Bij het adoptiemonument van de school bij Waterloo, Ypecolsgea, stond klas 3 van de theoretische leerweg stil bij de omgekomen geallieerde piloten uit 1942.

De Lancaster bommenwerper waarin de vliegers zich bevonden, werd beschoten door een Duitse nachtjager en ontplofte in het nabijgelegen weiland. De leerlingen luisterden aandachtig naar het persoonlijk verhaal over de omgekomen piloot Gordon Wilkinson.

Van zijn familie uit Engeland kreeg de geschiedenisdocente, mevrouw De Jong, in 2015 een ontroerende bedankbrief. Deze bevatte ook foto’s en een kopie van de laatste brief die de piloot aan zijn vrouw schreef. Dat was op 14 december 1942, twee dagen voor zijn dood.

De leerlingen herdachten eveneens de verzetsstrijder Jacob Nagelhout, die in het zicht van de bevrijding het leven liet bij de verdediging van de Wellebrệge in Woudsend.

Zijn naam staat ook vermeld op het monument. De leerlingen legden bloemen en namen een minuut stilte in acht. Tijdens de jaarlijkse plechtigheid werden twee zelfgeschreven gedichten voorgelezen, leerling Joran de Jonge sloot af met een zelfgeschreven tekst over vrijheid.