Friese atleet neemt in 2020 elfstedenstokje over van Maarten van der Weijden

Leeuwarden - De Friese atleet Stefan van der Pal (38) duikt in 2020 het water in om de Elfstedentocht te gaan zwemmen.

Van der Pal ondervond in 2011 samen met vier collega-triatleten al hoe zwaar het traject langs de elf steden is. In estafettevorm waren ze vijf dagen onderweg langs alle elf steden. Het plan ooit individueel zijn eigen provincie rond te zwemmen, liet hem sindsdien niet meer los.

De tocht stond in eerste instantie voor 2018 op de planning van de oud-triatleet. Van der Pal heeft met Maarten naar de mogelijkheden gekeken om samen te gaan zwemmen. ,,Mijn plan was de tocht in vijf dagen te zwemmen en Maarten had drie dagen op zijn planning. Dit was logistiek gezien niet goed op elkaar aan te sluiten.”

Van der Pal is voor 2020 met Maarten van der Weijden in gesprek voor een samenwerking, zodat er jaarlijks geld kan worden ingezameld voor het KWF.

Van der Pal is in 2018 vervolgens een andere uitdaging aangegaan; het hardlopen van de Elfstedentocht. En dat is goed uitgepakt, in 24 uur en 52 minuten heeft Stefan de 230 kilometer van alle elf steden afgelegd. Dit was als debutant op een ultraloop goed voor een tweede plaats.

Afgelopen jaar is Van der Pal actief betrokken geweest bij de zwemelfstedentocht. Hij zat in de voorste begeleidingsboot welke zorgde dat Maarten minder last had van de stroming en gaf de juiste lijn aan. ,,Zo heb ik in die dagen de goede- en verbeterpunten van zo’n lange zwemtocht eruit kunnen pikken.”

Van der Pal is begonnen met een kleine campagne, omdat het lastig is doelmatig trainingsuren te maken in reguliere zwembaden als je fulltime werkt. De oplossing is een endless pool die hij 1,5 jaar mag huren. De eigenaar neemt de helft van de kosten voor zijn rekening. De andere helft hoopt Stefan op te halen met sponsors en een crowdfunding actie.