Explosie rioolwaterzuiveringsinstallatie Workum: 2 gewonden

WORKUM - Zaterdag vond een explosie op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Workum plaats waarbij 2 gewonden vielen.

Hoewel dat er allemaal echt uitzag en ook de gewonden er uitzagen alsof ze er niet best aan toe waren, bleek het een oefening tijdens een brandweerwedstrijd.

In de proef was een medewerker in de kelder bezig met werkzaamheden aan een lekkende afsluiter van een rioolleiding. Hierdoor liep er rioolwater in de kelder en kwam er mestgas vrij. Dit is heel gevaarlijk en hoewel de medewerker een multigasdetector bij zich had, sloeg hij geen acht op het alarm en werd onwel omdat ook de afzuiginstallatie het niet goed deed.

Naar buiten gesmeten door de explosie

De gassen kwamen samen en kwamen vervolgens via een lek weer terecht in de ruimte daarboven. Daar heeft onder andere een muskusrattenvanger zijn spullen staan. Als die zijn Quad wil halen, ruikt hij wel een vieze geur, maar heeft niet in de gaten dat er iets aan de hand is. Als hij het voertuig start, explodeert de boel en raakt hij gewond. Ook wordt hij door de explosie naar buiten geworpen. Dan wordt 112 gebeld en komt de brandweer in actie. Het korps van Wolvega handelde de situatie het bestaf, gevolgd door Heerenveen en daarna Ureterp. Uit de regio Gaasterland en SWF deden verder geen korpsen mee.