De eerste Koudumer Blomkoal is er weer

KOUDUM - Het Koudumer Beantsje is de laatste jaren uitgegroeid tot een echte delicatesse van het Friese Merengebied. Het streekkeurmerk voor Zuidwest Fryslân

Met de boontjes wordt het dorp geïdentificeerd - zelfs de inwoners heten ‘Koudumer Beantsjes’, maar op de veiling was de belangrijkste handel die in bloemkolen.

Micro-klimaat in luwte

Het micro-klimaat in de luwte van de zandrug zorgde ervoor dat de Koudumers als eersten de bloemkolen van het land konden halen. De Koudumers gebruikten voor hun kolen de klassieke weeuwenteelt: in de herfst werd er gezaaid, de jonge plantjes overwinterden afgeschermd in koude bakken om in het voorjaar in (onverwarmde) kassen en de volle grond tot wasdom te kunnen groeien.

Bloemkolen delen land met boontjes

De eerste kolen komen op dit moment al van het land, de komende weken is er dagelijks nieuwe voorraad. De bloemkolen delen de grond met de boontjes. Tussen bloemkolen, die in wijde rijen groeien, worden op dit moment de jonge boontjes geplant. Zodoende kan de oogst van de boontjes, die van de kolen midden juni opvolgen. Net als de teelt van de boontjes is de bloemkoolteelt volledig handwerk. Iedere bonenplant wordt met de hand gezaaid, uitgeplant, aangebonden en geoogst. Op deze warme aprildagen vouwt Daan dagelijks de koolbladen open om te kijken hoe de bloemkolen zich vormen. Een dag te laat en de kool is doorgegroeid tot een losse gelige broccoli in plaats van de harde hagelwitte kool die de teler zich wenst.

De Koudumer Blomkoal wordt op de kwekerij aan de Nieuweweg 26-A verkocht (ma-vr 9-12 en 13-17, za 9-12), maar is ook bij groentespeciaalzaken in Zuidwest Fryslân en bij de Streekboer te koop.

Streekkeurmerk

Streekkeurmerk De Marren is bevoegd namens de stichting Streekeigen Producten Nederland te Wageningen het landelijk keurmerk Erkend Streekproduct uit te reiken voor duurzaam geproduceerde streekproducten. Met dat keurmerk kunnen producenten zich in de markt onderscheiden en hun marktpositie versterken. Het Koudumer Beantsje en Blomkoal is het levendige voorbeeld van hoe succesvol een erkend streekproduct zich kan ontwikkelen. Het streekkeurmerk De Marren wordt op dit moment uitgebreid met tal van producten uit het Friese Merengebied.