Nieuwe tentoonstelling Bloemenweelde bij Homan-Hupkens in Prent en Beeld

Bakhuizen - De tentoonstelling Bloemenweelde is tot en met zondag 25 augustus 2019 te zien bij Homan-Hupkens in Prent en Beeld in Bakhuizen.

,,De bloeiende kersenboom in onze tuin riep ons het thema voor deze nieuwe tentoonstelling toe: Bloemenweelde. Want waar kun je het lenteseizoen meer recht mee doen?”, zeggen Sofie Hupkens en Reinder Homan.

,,Dus het prentenarchief ingedoken op zoek naar ‘bloemrijke zaken’. We vonden er o.a. kleurige en fleurige natuurbelevingen in houtsnede uitgevoerd door Japanners als: Tsukioko Kõgyo, Watanabe Seitei, Kuno Barai, Toyohara Kunichika, Imão Keinen en Kitao Shigemasa. Ook om de litho’s, eveneens in kleur, met een vleugje humor van Theo van Hoytema kwamen we niet heen. In diezelfde techniek werkte Jan Voerman (junior).”

,,Van een wat ernstiger timbre zijn de etsen en houtgravures van Barabara van Houten, Wim Noordhoek, Arend Hendriks en Dirk van Gelder. De laatste twee waren meester en leerling aan de Koninklijke Haagsche Academie en elkaars opvolger als grafiekdocent aan hetzelfde instituut.”

,,Van Arend Hendriks gaat het verhaal dat hij, biljartend in Pulchri Studio, over de toen net door Hannema ontdekte Emmaüsgangers van Han Vermeegeren zei: ‘Als dat een Vermeer is, dan is mijn moeder de koningin van Engeland’.”

,,Natuurlijk hebben we uit het werk van Reinder ook alleen ‘bloemige etsen’ gekozen. Tussen dit alles door vlechten zich heel mooi de verstilde bronzen van Sofie.”