Balkster (30) zit twee keer met drugs op achter het stuur

LEEUWARDEN/BALK -Tot twee keer toe zat een Balkster (30) in november 2017 niet bepaald nuchter achter het stuur. De man was beide keren onder invloed van GHB en speed. In januari vorig jaar weigerde hij mee te werken aan een bloedproef. Dinsdag moest hij voor de rechter verschijnen.

Op 4 november 2017 werd de Balkster in Sneek voor het eerst aangehouden. Uit de speekseltest bleek dat hij drugs had gebruikt: GHB en speed. Twee dagen later ging het goed mis, toen de man bij Koudum de sloot in reed. Hij had een sigaret laten vallen en was de macht over het stuur verloren toen hij probeerde de peuk op te pakken.

Speed

Hij kreeg weer een speekseltest, met hetzelfde resultaat als twee dagen eerder. Rechter Chris Beuker dacht even dat het wellicht de drugs van de eerste keer waren, maar dat kon niet. De gemeten grenswaarde van de speed was de tweede keer hoger. Op 13 januari 2018 werd de Balkster opnieuw aangehouden.

Rijbewijs inleveren

De politie haalde de speekseltest opnieuw tevoorschijn en weer testte de Balkster positief op speed. Deze keer weigerde hij mee te werken aan de bloedproef. Zijn rijbewijs moest hij inleveren, dat ligt bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Hij zal een lange procedure moeten doorlopen om het roze pasje terug te krijgen.

Voor het weigeren en het tot twee keer toe rijden onder invloed veroordeelde de rechter hem tot een rijontzegging van een half jaar plus een half jaar voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. Daarbovenop kreeg de Balkster een werkstraf van 100 uur.