Bakhuister vrijgesproken van relletjes in Koudum

BAKHUIZEN - In januari kregen de maten van de 22-jarige verdachte uit Bakhuizen werkstraffen voor de ongeregeldheden na het Oktoberfeest in de Klink in Koudum. De Bakhuister werd toen ook opgepakt, onterecht vond hij zelf. Dat vond ook politierechter Chris Beuker. Hij sprak de Bakhuister maandag vrij.

De politie zag zich op 22 oktober 2017 geconfronteerd met een slordige 100 baldadige feestgangers die zich tegen hen keerden en zorgden voor een dreigende situatie na het Oktoberfeest buiten gemeenschapscentrum de Klink. De agenten vormden een linie en gebruikten de wapenstok om de relschoppers te verjagen.

Werkstraffen

Er werd een aantal personen opgepakt, waaronder de vijf die in januari voor de rechter moesten verschijnen. Zij kregen werkstraffen van 30 tot 60 uur wegens bedreiging, verzet tegen de aanhouding of het belemmeren van de aanhouding van andere verdachten. Dat laatste was ook waarvoor de Bakhuister zich moest verantwoorden.

Hij zou de politie gedwarsboomd hebben toen een maat werd opgepakt. De Bakhuister ontkende: hij had de aanhouding van zijn kameraad wel gefilmd, maar hij was weggelopen toen hem dat tot twee keer toe door een agent werd bevolen. Volgens de politie zou hij te dichtbij hebben gestaan en de aanhoudingen van de relschoppers hebben belemmerd.

Hoewel hij vond dat de Bakhuister die nacht ‘vervelend aanwezig was’ door alles te filmen, kwam de rechter tot de conclusie dat er geen sprake was geweest van belemmering van de politie. De rechter sprak de Bakhuister vrij. De politie had een zware taak die nacht, zoveel was volgens Beuker wel duidelijk. ‘Je zult maar politieagent zijn en je moet naar Koudum en je staat daar tegenover honderd man’.