Dochter verzetsstrijders legt krans tijdens dodenherdenking Oudemirdum

OUDEMIRDUM - Aukje en Alan Clegg-Kingma uit Manchester, UK hebben op 4 mei een krans gelegd bij het monument voor de gevallenen in Oudemirdum. Aukje is een dochter van de verzetsstrijder Harm en Annie Kingma uit Leeuwarden. Haar Britse man diende na de oorlog bij de RAF en is zeer geinteresseerd in het verzet in Nederland en met name in Gaasterland.

‘Afgelopen week zijn de vrijwilligers van het organiserend comité benaderd door Alan en Aukje Clegg - Kingma. Ze lieten ons weten dat ze tijdens dodenherdenking bij het monument in bos Elfbergen in Oudemirdum graag een krans wilden leggen en een kort woordje wilden spreken. Twee vrijwilligers zijn bij de familie Clegg op bezoek geweest in Bungalowpark Het Fonteinbos, waar zij op dit moment in een vakantiehuisje verblijven. Zeer vriendelijke mensen, die indrukwekkende en ontroerende verhalen over de 2e wereldoorlog hebben verteld,’aldus Monique Kelderhuis-Clavel.

Onderduikers

Aukje is dochter van Harm en Annie Kingma uit Leeuwarden. Zij waren actief in het verzet en hebben vele onderduikers in huis gehad en ook in de timmerfabriek die zij hadden. Nadat zij zijn verraden, moesten ze vluchten en zijn ze ondergedoken met het gezin in Bakhuizen. Aukje was toentertijd nog maar een baby. Op 28 april 2019 is er in de Vrijheidswijk in Leeuwarden een plantsoen vernoemd naar Harm en Annie Kingma.

Alan heeft gediend bij de RAF (na de oorlog) en is zeer geïnteresseerd in het verzet in Nederland en met name Gaasterland. Aukje en Alan zijn in Engeland altijd betrokken bij de herdenkingen op 11 november in de U.K. Van "The British Legion" hebben zij een krans met poppy's (klaprozen) mee gekregen met het verzoek deze op een geschikte plek te leggen, ter herinnering aan alle gevallenen en tenvens als dank voor alle hulp die de Britse soldaten hebben gekregen in Nederland van de bevolking en de verzetsstrijders.

Klaproos als symbool van gevallen soldaten

De klaproos is in Engeland het symbool van de herdenking van gevallen soldaten in de 1e en 2e wereldoorlog. De familie is altijd verbonden gebleven met Gaasterland en komt ook regelmatig op vakantie in Oudemirdum in een vakantiewoning op Bungalowpark Het Fonteinbos. Dit bungalowpark heeft een bijzonder plekje in hun hart, omdat het park is opgericht door de oudere broer van Aukje. Bovendien woont er in Oudemirdum en Nijemirdum familie.

Tijdens de herdenking heeft de familie Clegg een krans gelegd. Tevens is er een krans gelegd vanuit Plaatselijk Belang en Vereniging Oudemirdum Bruist, een krans van Gemeente de Fryske Marren en een bloemstuk namens de leerlingen van Basisschool de Wâlikker.

Gedichten

Namens de gemeente was dhr. Sytze Holtrop aanwezig, die naast gemeenteraadslid van de CU tevens veteraan is. De kinderen van de basisschool hebben 2 prachtige zelfgeschreven gedichten voorgedragen. Ook Holtrop heeft gesproken. Namens het organiserend comité is er een gedicht voorgedragen. Tot slot hebben Aukje Clegg-Kingma en Alan Clegg beiden nog kort het woord genomen.

‘Evenals voorgaande jaren was dodenherdenking in Oudemirdum een waardige bijeenkomst met vele aanwezigen. Ook dit jaar waren weer vele kinderen van de basisschool aanwezig. De basisschool heeft het monument geadopteerd en heeft in de week voorafgaand aan dodenherdenking het monument keurig schoongemaakt tezamen met Boy Schotanus.