Nieuwe roman schrijfster Henriëtte Hemmink

Koudum - Schrijfster Henriëtte Hemmink publiceert weer een nieuwe roman: ‘Guswentha, verborgen boodschap’. Op verschillende manieren is dit voor Henriëtte een bijzonder boek.

Haar plotseling overleden man Ronald was bij de voorbereidingen van dit verhaal betrokken. Daarnaast kreeg ze informatie aangereikt van een groep inspirerende wetenschappers en een reïncarnatietherapeut die betrokken is bij indianen van over de hele wereld, maar specifiek de indianenvolken uit Noordoost-Amerika.

,,Toen ik met deze mannen in aanraking kwam, hoorde ik voor het eerst over het handelsverdrag dat in 1613 tussen de indianen (Haudenosaunee) en de Nederlanders gesloten werd. Nooit geweten dat de Nederlanders als een van de eersten van Europa de Guswentha ontvangen hebben. De indianen verhandelden bevervellen aan de Nederlanders”, vertelt Henriëtte, die meer dan 130 boeken schreef.

De Guswentha is de kralenketting waarmee de Haudenosaunee in 1613 hun vriendschappelijk handelsverbond met Nederland vastlegden. Dit voor de indianen magische object is verdwenen en nooit meer teruggevonden.

,,Die verdwenen kralenketting inspireerde mij tot het schrijven van een spannend verhaal, waarin ik wezenlijke informatie kon verwerken. Verbijsterend wat ik tijdens het onderzoek over de indianen te weten kwam. Veel weten wij niet. Het hoofdpersonage in het verhaal, een Nederlandse vrouw, gaat op zoek naar haar geheime jeugdliefde in Canada. Ze was verliefd op de aantrekkelijke jongen die een paar jaar ouder was en lid van een indianenstam die in een reservaat leefde. Ja, wat er dan gebeurt...”

Dit verhaal vertelt niet alleen over de spannende speurtocht van de Nederlandse journaliste Joanna en reïncarnatietherapeut Anthony naar de verloren Guswentha (kralenketting). Het beschrijft ook een zinderende liefdesrelatie, die heden en verleden omspant. Daarbij wordt tevens het tragische lot van de indianen van Noord-Amerika geschetst. Maar voor alle deelnemers aan de zoektocht naar het geheim van de Guswentha blijkt het eigenlijk een zoektocht naar de diepste waarden in zichzelf te zijn. Een pijnlijke, maar ook bevrijdende ervaring.

Vanaf 24 mei is het boek ‘Guswentha, de verborgen boodschap’ in de boekwinkel te koop.