Eerlijk winkelen in Súdwest-Fryslân

WORKUM - Bewoners en bezoekers van gemeente Súdwest-Fryslân kunnen voortaan eenvoudig hun weg vinden naar verkooppunten van eerlijke producten: de EerlijkWinkelen-route van Súdwest-Fryslân is een feit!

Grutsk & Grien lanceerde de winkelroute vrijdagochtend 10 mei tijdens een feestelijk bijeenkomst waarbij een aantal eerlijke winkelpunten zichzelf presenteerde. Sommige ondernemers hadden zojuist een Fairtradecertificaat uitgereikt gekregen van Wethouder Mark de Man.

De bijeenkomst vond plaats bij eerlijk verkooppunt Lewinski /Lewinkel in Sneek, dat kookt en afgedankte spullen een tweede kans geeft. Lewinski gebruikt graag de producten van Zelfoogsttuin Us Hof in Sibrandebuorren. Naast groenten en fruit gaat die ook verfplanten telen voor weverij Jern in Heeg die de Nederlandse schapenwol een hoogwaardiger bestemming geeft dan een roemloze afvoer naar China. Bij Natuurvol in Workum zijn naast (h)eerlijke pindakaas, de boomstampotloden uit Thailand heel populair terwijl in de Wereldwinkel van Sneek de chocola en koffie het beste lopen. Bij Bascule in Sneek kun je duurzame bestellingen plaatsen die de medewerkers van de dagbesteding graag voor u maken. .

Eerlijk winkelen app

Wethouder de Man was blij met zoveel eerlijke winkeldiversiteit in de gemeente terwijl dit nog lang niet alles is. Hij installeerde ter plekke de EerlijkWinkelen -app op zijn mobiele telefoon. Ook maakte hij van de gelegenheid gebruik om de initiatiefnemers van Grutsk & Grien namens de gemeente een MVO-award uit te reiken. “Omdat Grutsk & Grien het initiatief neemt om op een vernieuwende manier een duurzame bijdrage te leveren aan onze gemeente”, geeft de award aan.

Onder de aanwezigen waren veel deelnemers en bezoekers aan het Rasterhoff Festival dat Grutsk & Grien afgelopen 9 september 2018 organiseerde. Met twee van de deelnemers, de werkgroep Fairtrade en gemeente Súdwest-Fryslân, werkte Grutsk & Grien samen bij de organisatie van de bijeenkomst. Op verzoek van velen zetten de initiatiefnemers van Grutsk & Grien in op een tweede Rasterhoff Festival op 6 september 2020. In de tussentijd hopen ze dat de EerlijkWinkelen-route verder groeit en door velen gebruikt zal worden.

Expeditie Grutsk & Grien is een initiatief van Aparthe Kommunikatie (een communicatie-en organisatiebureau uit Sneek) en Netwerk Duurzame Dorpen (formeel vallend onder Stichting Doarpswurk). Voor meer informatie zie www.grutskengrien.nl