Gidsen in de Elfstedentocht geeft een kijkje achter de schermen

Hindeloopen - Gidsen in de Elfstedentocht, het nieuwe boek van Ron Couwenhoven, werd 11mei tijdens de jaardag van de stichting Vrienden van het Schaatsmuseum in Hindeloopen gepresenteerd.

Wie was Tjomme, de gids zonder achternaam waar de eerste Elfstedenwinnaar Minne Hoekstra, zo lovend over schreef? En was Fokke Krooynga, die zo parmantig met Hoekstra op de foto ging na afloop van de tocht van 1909, wel een gids?

Op deze vragen geeft Gidsen in de Elfstedentocht antwoord. Voor het eerst werd er onderzoek gedaan naar de mannen die van 1909 tot 1947 hun diensten aan wedstrijd- en toertochtrijders aanboden tegen betaling van een kleine vergoeding.

Vanaf 1917 werden ze door de vereniging De Friesche Elfsteden zelf aangesteld. Vooral in het zuiden van Friesland, waar de route tussen Sloten en Stavoren over het Slotermeer, de Luts in Gaasterland, maar ook over het Heegermeer en de Fluessen moeilijk te vinden was.

De gidsen traden ook op als gangmakers voor winnaars als Hoekstra (1909), Coen de Koning (1912 en 1917) en Karst Leemburg (1929). Wie waren deze mannen die met regelmaat een beslissende rol in de ontknoping van het beroemdste Nederlandse sportevenement speelden?

Het spoor van de gidsen liep niet alleen door Friesland, maar helemaal tot in Edmonton in het oosten van Canada, naar een krijgsgevangene van de nazitroepen, naar topjournalisten en schrijvers als Jan Feith en Joris van den Bergh en hun collega Foeke Tjalma. En zelfs naar vier voetbalinternationals die in 1929 aan de start verschenen.

Gidsen in de Elfstedentocht geeft een kijkje achter de schermen van de rijke historie van de Elfstedentocht