Jouster toneeluitleen die ter ziele zou, nieuw leven ingeblazen in Balk

BALK Kledinguitleen Balk opent 4 juni haar deuren op het adres Eigen Haard 38 in Balk. Een clubje enthousiastelingen uit Balk hoefde niet lang na te denken toen hen ter ore kwam dat de dames in Joure na 30 jaar zouden stoppen met hun toneeluitleen.

‘Stoppen is geen optie: Trochsette! Voor de liefhebbers is het binnenlopen in een verhuurbedrijf van toneel- en feestkleding als over de drempel stappen van een snoepwinkel. Je wordt hebberig, krijgt ‘honger’ en de fantasie slaat op hol. Het mooie van het verkleedspel is dat het niet gebonden is aan leeftijd. Een kleuter straalt wanneer hij een clownspak aantrekt, zijn moeder doet dit als ze in een galajurk paradeert en pake steelt de show wanneer hij als Napoleon op een feest verschijnt.

Kledinguitleen Balk heeft niet de intentie om rijk te worden, de prijzen zijn navenant. De rijkdom komt uit het plezier die de mensen hebben die kleding komen passen, huren en het feestje dat ze ermee vieren. Om de gehele verhuizing van de ‘klerezooi’ van Joure naar Balk te verhuizen en de inrichting te realiseren wordt er dankbaar gebruik gemaakt van een hele fijne club vrijwilligers. Die moeten onder andere duizenden kledingstukken labelen. Daarvoor wordt geen strijkkwartet maar een flink orkest voor gevraagd om alle kledingstukken te voorzien van een strijklabel.

Tevens is er ook een heel mooie bestemming gevonden bij Kledinguitleen Balk voor een groot deel van de kledingverzameling van Johan Huisman. Zijn schitterende collectie kan weer bewonderd en gebruikt worden.