‘Ik denk dat Garmt dit heel mooi had gevonden’

SNEEK/BALK ‘’Ik denk dat Garmt dit heel mooi had gevonden.’ Dat zei Ina de Kroon-Schut, de weduwe van Garmt de Kroon nadat ze met een goed gemikte en rake klap de nieuwe elektrische sloep van de Stichting Toegankelijk Varen had gedoopt.

Het was haar man, (directeur van AVK Plastics en lid van de Lions Club) die het initiatief voor deze boot nam en zorgde dat hij werd geschonken aan de stichting. Iedereen was het na zijn plotselinge en veel te vroege overlijden dan ook over eens dat de sloep zijn naam moest dragen en dus kreeg hij de naam Kroonjuweel. Daarmee zal zijn naam voor altijd verbonden zijn aan het varen voor mensen met een beperking.

Zelf noemt Ina het een eerbetoon aan haar man en iets waar ze zelf nooit over nagedacht had. ‘En de boot zelf is prachtig. Mooi stil, zodat je met elkaar kunt praten. Heel ruim en heel stabiel. En dat mensen met een beperking er gebruik van kunnen maken, is het belangrijkste.’

Alles even vergeten

Harrie Schadenberg van Toegankelijk Varen staat stil bij de boot, waar hij net met een aantal mensen mee gevaren heeft. Het toegankelijk varen heeft zijn hart. ‘Omdat ik zelf redelijk roofbouw op mijn lijf heb gepleegd en daar flink last van heb, kan ik dat allemaal even vergeten als ik vaar. Dan geniet ik. Van de mensen en van wat ik doe.’ Hij is verder dankbaar dat hij dit mag doen. Gelooft dat Zijn Schepper ervoor zorgt dat hij dit mag ervaren. Henny Visser die aan een rolstoel gekluisterd is, ervaart hetzelfde. Ze kan de keren dat ze mee gevaren heeft al niet meer tellen. Maar ook haar geloof is iets dat ervoor zorgt dat ze dankbaar is voor deze mogelijkheid. ‘Ik ervaar zoveel liefde. Als ik om me heen kijk zie ik Gods hand in alles. In de natuur bijvoorbeeld. In de rust. In de mooie gesprekken die mensen voeren op de sloep. Maar ook iin het feit dat zo’n boot toch maar wordt gegeven. ’ Zij is er vanaf het begin bij het Toegankelijk Varen betrokken. Zat zelf net in een rolstoel toen ze haar vroegen of ze mee wilde denken en mee wilde werken. ‘Als je mensen er een plezier mee doet, waarom zou je dat dan niet doen?’ bedacht ze en stemde in. Tijdens de plechtigheden rond de doop laat ze zich gewillig een aantal keren in en uit de boot liften. Want die zit er in, een heuse lift. En dan blijkt ook dat er toch nog een paar aanpassingen nodig zijn, om alles nog beter en fijner te laten werken.

Afstudeerproject

Om de boot die al geweldig werkt aldus de organisatie en de mensen die mee mochten varen op kleine puntjes aan te passen, zijn drie studenten van de afdeling Maritieme Techniek aangewezen. Alrik, Lennard en Ruurd. Zij bouwden de sloep. Gingen eerst om tafel over de eisen, maten de kades op in Balk waar hij vooral in de Luts wordt gebruikt, keken naar het gewicht, pasten de lift aan en zorgden er voor dat het snijpakket in elkaar werd gezet. In een jaar bouwden ze de boot, als afstudeerproject. ‘Het is mooi dat we nu ook bij de doop mogen zijn en dat we mee mochten werken aan het werk van deze stichting,’zeggen ze daarover.

Toegankelijk Varen De stichting Toegankelijk Varen verzorgt kleinschalige rondvaarten met een boot die toegankelijk is voor rolstoelen, mensen die gebruik maken van een rollator of ouderen in het algemeen. Kroonjuweel is rolstoelvriendelijk en voorzien van een lift. De lift is een heftafel en in de boot is een vlakke vloer zodat de rolstoel zich vrij kan verplaatsen. De aanhangmotor is weggewerkt in een zogenaamde ‘bun’.