Bankje voor anti-zandwinning Baukje

MIRNS Baukje Miedema van het actiecomité tegen de zandwinning in het IJsselmeer heeft sinds vorige week een eigen bankje aan het door haar zo geliefde water.

Het werd haar geschonken door de andere leden van het comité die teven vierden dat het half jaar geleden was dat het comité ten strijde trok. Het bankje was eigenlijk bedoeld voor de burgemeester. De tegenstanders hadden namelijk in het begin hoop dat hij er voor kon en wilde zorgen dat de zandwinning niet door zou gaan. Toen daar geen sprake van bleek en Baukje er (met vele anderen) alles aan deed om mensen te mobiliseren en te zorgen voor experts die precies uitzochten wat voor effecten een 21 meter hoog gebouw had dat zand moest winnen midden in een Natura 2000 gebied, vonden zij dat het bankje naar haar moest.

Het bankje werd gedoopt met - hoe kan het ook anders - water uit het IJsselmeer. Daarvoor was Baukje even tevoren met haar blote voeten en een emmer in het IJsselmeer gaan staan. Het gezelschap dat bij de bijeenkomst aanwezig was, genoot vervolgens van de rust, de natuur en de dieren in het gebied. Ook werd het glas geheven op het feit dat zandwinning door de gemeenteraad is tegengehouden. Het actiecomité houdt overigens de vinger aan de pols. Zandwinner Smals heeft bij de Raad van State een 57 tellend beroepsschrift ingeleverd.