FOTO'S | Te snelle Maarten van der Weijden ontvangt 359108 euro

STAVOREN - In de Stavorense Jachthaven Roggebroek ontving de te snel zwemmende Maarten van der Weijden zaterdag een cheque ter waarde van € 359.108,-. Inmiddels is de Elfstedentocht zwemmer rond middernacht het 100 kilometer punt gepasseerd. Op de derde dag van de monster zwemtocht ligt hij nog altijd voor op schema.

Die voorsprong zorgde ook voor paniek bij de organisatie in aanloop naar de doorkomst in Stavoren op zaterdag. Doordat Van der Weijden's snelheid opliep van 3 naar 4 kilometer per uur moesten in alle haast de meezwemmers, waaronder oud schaatser Mark Tuitert, eerder naar de start van de wave worden gedirigeerd.

Door de grote drukte op de wegen rondom Stavoren was dit lang niet voor iedereen een eenvoudige opgave. Om toch zoveel mogelijk deelnemers met Maarten bij Stavoren te laten starten, was het voor de zwemmer zaak om zijn snelheid wat te beperken.

Na een overweldigende passage bij de stempelpost in Stavoren vervolgde de Olympisch zwemkampioen van Bejing 2008 zijn weg langs de zeedijk richting Molkwerum. Ook daar wachte hem een enthousiaste menigte. De publieke belangstelling bij het dorpje was zo groot dat het verkeer compleet vastliep en de weg naar Hindeloopen werd afgesloten.

Fotograaf Douwe Bijlsma van Gewoan Dwaan maakte deze reportage.