Neef en nicht exposeren samen

KOUDUM Op zaterdagmiddag 6 juli wordt de zomerexpositie van Galerie Lytse Skientme in Koudum geopend. Op deze expositie is werk te zien van Elske Schotanus (tekeningen), Jelle Schotanus (schilderijen) en René Kaiser (keramiek). Neef Jelle en nicht Elske Schotanus exposeren bij deze gelegenheid voor het eerst samen.

Elske Schotanus (1957) uit Heerenveen is beeldend kunstenaar en schrijver. Als beeldend kunstenaar legde ze zich de laatste jaren voornamelijk toe op het tekenen van naakten. Ze tekent naar model in een los en krachtig handschrift. De lijnen van het lichaam volgen, een schaduw onder een borst of het bonkige van knieën, de ribben die je vaak bij mannen ziet, dat alles vindt ze ongelooflijk boeiend. Ze ziet het weergeven van het menselijk lichaam, met al zijn hoeken, glooiingen en schaduwpartijen niet anders dan het vastleggen van een landschap.

Jelle Schotanus (1956) is een natuurmens. Inmiddels woonachtig in Beetsterzwaag is hij regelmatig te vinden in natuurgebied De Deelen, een afgegraven veengebied dat nu een mozaïek van water, riet, moerasbosjes en kleine, smalle graslanden vormt. Daar vindt hij de landschappen die hij schildert, spontaan, met acryl op doek. De sfeer is ruig maar de schepper heeft een scherp oog voor detail. Hij lijkt als een wildeman te keer te gaan, maar zijn hart bonkt zoals het landschap hem heeft gevat. Zo pakt het de kijker.

René Kaiser uit Bovensmilde is sinds 1988 zelfstandig keramist. Zijn keramiek vindt zijn oorsprong in ervaringen uit het dagelijkse leven, de natuur, architectuur, mythologie en literatuur. Zijn werk bestaat vaak uit voorgevormde en opgebouwde vormen, maar ook wel uit platen klei. De laatste jaren gebruikt hij ook grafische elementen in zijn werk, dat vaak de vorm van een tafel heeft, maar niet als zodanig zijn bedoeld. Ook door de afbeeldingen dragen ze bij aan de mythologische verhalen en verhalen over menselijke eigenaardigheden.

De expositie van de tekeningen van Elske Schotanus, de schilderijen van Jelle Schotanus en het keramiek van René Kaiser is te zien van 4 juli t/m 10 augustus op donderdag- vrijdag- en zaterdagmiddag en vanaf 16 juli ook op dinsdag tijdens de zomermarkt. Bij de opening op 6 juli om 16:00 uur, met een praatje, een hapje en een drankje, is iedereen van harte welkom.