Dit is waar je voor moet oppassen in de hitte, warmte ook gevaarlijk voor dieren

Regio - De warmte van de komende dagen kan mens en dier problemen opleveren. Hier zijn wat dingen waar je voor moet oppassen.

In geval van heet weer wordt door Weerplaza geadviseerd om niet te veel fysieke inspanning te leveren, niet te veel in de volle zon te zitten en vooral om veel te drinken.

Daarnaast kunnen de wegdektemperaturen oplopen tot boven de 50 graden. Daardoor kunnen bijvoorbeeld honden hun poten verbranden tijdens het uitlaten.

Geadviseerd wordt om pas later op de avond te gaan wandelen met de hond. En dan het liefst in een uitlaatweide, op het strand of bij een zwemplas. Maar let op: het zand waar geen water komt, kan nog altijd zeer heet zijn.

Stroming in rivieren

Weerplaza waarschuwt bovendien voor stevige stroming in rivieren.  Dat komt door de grote neerslaghoeveelheden in juni. Dat zorgt ervoor dat de rivieren, in tegenstelling tot vorig jaar toen het extreem droog was, een licht verhoogde waterstand hebben.

Ook stromen de rivieren flink doordat stuwen deels openstaan om het water af te kunnen voeren. De afvoer is momenteel bijna drie keer zo veel als vorig jaar tijdens de heetste dagen van het jaar

Dankzij de stroming in de rivieren kunnen gevaarlijke situaties ontstaan voor geoefende en ongeoefende zwemmers. Geadviseerd wordt om veilige zwemplaatsen op te zoeken voor wie verkoeling zoekt in het water.

Blauwalg

Blauwalg kan eveneens de kop opsteken nu de watertemperatuur snel oploopt. Boven een watertemperatuur van ongeveer 20 graden heeft, zeker in stilstaand water, blauwalg het goed naar de zin.

Vooral de kleine stadsvijvers, middelgrote zwemplassen en stilstaande vaarten zijn gevoelig voor deze algensoort. Zowel mens, als dier kan ziek worden wanneer gezwommen wordt in water met blauwalg. De algensoort zelf is te herkennen aan een flink plak algen dat op het water drijft en een blauwige tint heeft.