Meinesz familie van over de hele wereld ontmoet elkaar in Sloten

SLOTEN Van de familie Meinesz zijn er nog een 120, verdeeld over de hele wereld. Woensdag hield deze bijzondere familie een reünie in Sloten. Veertig leden kwamen naar de Friese stad om voor het eerst kennis met elkaar te maken en meer te weten te komen over hun stamboom.

Het is een drukte op het terras van De Zeven Wouden in Sloten. De familie Meinesz maakt kennis met elkaar. De meesten zien elkaar vandaag voor het eerst. Een aantal van hen draagt de ring met het familiewapen. Vol verbazing maken ze foto’s van elkaars handen.

Zuid-Afrikaanse tak wil zien waar roots liggen

De reünie vindt plaats op initiatief van Wally Meinesz. In november vorig jaar begon de organisatie. ‘Het kwam eigenlijk door de Zuid-Afrikaanse tak’, zegt hij. ‘Zij wilden heel graag zien waar hun oorsprong ligt.’ Hij heeft voor de gelegenheid het familiewapen laten drukken op vlaggen. In het blauw en geel staan de halve Friese adelaar, drie veenblokken en de velden afgebeeld. Ook staat er een kroon met twee parels op. ‘Nee, we zijn niet van adel’, lacht hij. ‘Dan waren de edelstenen ingekleurd.’

De naam Meinesz is een bekende in Gaasterland. Zo zijn de zorgwoningen in Balk in 2017 vernoemd naar Jelle Meinesz. Hij leefde van 1771-1845 en was onder andere schoolmeester en grootgrondbezitter. Ook de straatnaam is naar hem vernoemd. Dan is er nog Hendrik Meinesz, geboren op 5 juni 1868 te Heerenveen. Hij was huisarts te Woudsend. Hij overleed op jonge leeftijd op 30 december 1919 in Lemmer op 51-jarige leeftijd.

Leren over achtergrond

De Meineszen uit Nederland, Spanje, Duitsland, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika leren vandaag veel over hun achtergrond. Duitsers spreken Engels met hun Franse familieleden. Tussendoor klinkt een vleugje Nederlands. Alexander Meinesz uit Nice heeft een fotoboek meegenomen. Aafke Meinesz uit Harich kijkt geïnteresseerd mee. Zij doet al jaren onderzoek naar de stamboom van de familie. ‘Hier zitten veel foto’s tussen die ik nog nooit heb gezien’, zegt ze. Aafke heeft in haar onderzoek familie gevonden tot in het jaar 1513. ‘Dat is nog voordat wij Meinesz heetten. Verder terug gaat waarschijnlijk ook niet lukken’, zegt ze.

Fenna Stots – Meinesz kende helemaal niemand van de familie. Samen met haar man probeert ze te gissen naar de takken in de stamboom, maar ze komt er niet uit. De grootouders van Fenna hadden een plantage op Sumatra. Haar vader werkte later voor het KNIL. Vanwege zijn functie werd het hele gezin naar een Jappenkamp gestuurd. Fenna werd na de oorlog geboren. Haar vader wilde nooit over de oorlog praten. Het beetje dat ze van haar familiegeschiedenis weet, komt van haar moeder. Fenna heeft de afgelopen jaren via de mail en telefoon contact gehad met Aafke. ‘Ze vroeg mij van alles over mijn familie voor haar onderzoek. Ik heb haar zoveel als ik wist verteld en zij vertelde mij ook weer nieuwe dingen.’

Succesvolle familie

Veel van de Meineszen hebben een succesvolle carrière (gehad). Zo was Aafke Meinesz de leidinggevende longarts bij de eerste long-hart transplantatie in Nederland. Alexander Meinesz uit Nice, Frankrijk, is marinebioloog en heeft baanbrekend onderzoek gedaan naar algen. ‘Hij was tegenstander van Jacques-Yves Cousteau’, zegt één van de familieleden. Hun voorvaderen waren ook succesvol. Sjoerd Anne Vening Meinesz was burgemeester van Rotterdam én Amsterdam. Zijn kleinzoon Felix Andries Vening Meinesz was hoogleraar in de geodese, kartografie en geofysica in Utrecht. Meine Meinesz was vrederechter in het kanton Lemmer. Ook zijn er nog meesterkraker Aage Meinesz en de andere burgemeester Anne Meinesz (1814-1884). Hij is de reden dat de reünie in Sloten plaatsvindt. De oud-bestuurder van de stad heeft een tastbare erfenis achtergelaten. De keien onder de voeten van de nieuwe generatie, zijn ook door de oude Meineszen bewandeld.

‘It is very interesting’. De Zuid-Afrikaanse Lisa Beaumont – Meinesz is onder de indruk van de verhalen. Acht dagen vertoeft zij, samen met 13 andere familieleden uit Zuid-Afrika, in Nederland. Vandaag staat in teken van de reünie, het hoogtepunt van de reis. Een familielid toont haar de foto van burgemeester Meinesz. Het moet een grote man zijn geweest. ‘Dat kan wel kloppen’, zegt ze. ‘Alle mannen van de Meinesz’ kant zijn lang. Ook wij vrouwen zijn minstens 6 voet lang.’ De verhalen gaan over en weer. ‘Oh man, it takes a lifetime to get this familytree right.’

Brenda van Olphen