12-jarige Dominique wint Friese titel paardrijden tussen volwassenen

Bij Manege Gaasterland werden afgelopen weekend de Friese Kampioenschappen gehouden. Vereniging de Kwintoruiters in Molkwerum mag met Dominique Janssen en Zara van der Werff twee kampioenen begroeten.

De 12-jarige Dominique Janssen uit Molkwerum leverde een bijzondere prestatie: Hij werd kampioen in de B-klasse, tussen de volwassenen. Hij vormt nog maar sinds een maand een combinatie met de eigen gefokte bruine ruin Coco Gabanna J. die 1.80 m groot is. Een maand geleden is hij min of meer uit de grap gestart met dressuur, maar via selectierondes plaatste hij zich voor het FK.

Dominique reed de eerste ronde naar een vierde plaats met 200 pnt en 200,5 pnt. Dit betekende dat hij door mocht naar de finaleronde. In deze ronde wist hij een mooie score neer te zetten van 208 pnt en 207 pnt. Het gemiddelde van beide proeven bleek genoeg voor de winst.

Daardoor mag hij zaterdag 31 augustus als afgevaardigde van Friesland naar het NK te Ermelo. De ereronde heeft hij op zijn pony Zorro gedaan dit was de veiligste oplossing, waarvoor iedereen veel waardering had.

Niet alleen Dominique werd kampioen, maar ook Zara van der Werff wist dit voor de Kwintoruiters te presteren bij de pony’s. Zij startte op zaterdag al als eerste in de klasse Z1 DE met haar mooie Ifar. In de openingsronde wist zij naar een eerste plaats te rijden, wat een plaats in de finale opleverde. Hierin moest zij de proef uit het hoofd rijden en dit ging perfect, de jury waardeerde dit ook met hoge punten van maar liefst 247,5 en 216. Hiermee werd Zara Kampioen klasse Z1 en mag ook zij als afgevaardigde naar Ermelo.