HSV Gaasterland scoort 5 tickets voor NK

HARICH Dit weekend stond het terrein van manege Gaasterland in Harich in het teken van de Friese Kampioenschappen. Op vrijdag was het de beurt aan de paarden. In de klasse B, startte Janny Schotanus-Faber met Kilimanjaro en behaalde in de eerste proef 66.25%. Van elke klasse mochten de beste 10 combinaties overrijden. De winnaar is de combinatie die het hoogste gemiddelde behaalt over alle allebei de proeven. Janny stond na de eerste proef 6de en scoorde in de tweede proef zo goed dat ze is opgeklommen naar de titel Reserve Kampioen. Hiermee heeft ze een ticket gescoord voor het Nederlands Kampioenschap dat eind augustus zal plaatsvinden. Aukjen-Thea Hoekstra met Jim d’Or behaalde in dezelfde rubriek de 9de plaats. In de klasse L1 behaalde Iris Vinkx met Thirsa Fan Jentsje’s Pleats een 10de plaats.

In de klasse M1 streed Annemarieke met Ikwist’t voor de titel. Na de eerst proef stond ze op een 2de plaats met 66.25%, na het overrijden behaalde ze een score van 66.17%. Het gemiddelde over beide proeven was goed voor een 3e prijs. In de klasse M2 behaalde Gerda de Groot met Teade ook een 3de plaats met een gemiddelde van 63.83%. Ook Annemarieke en Gerda hebben een ticket gescoord voor het NK.

In de middag was het de beurt aan Kim met Jeetjemina en Pytsje met JQ in de klasse L. Beide bleven foutloos in de eerste manche. Kim bleef ook in de tweede manche foutloos, waar Pytsje een pechbalkje had op hindernis 1. Kim moest als eerste starten van de 8 barrage kandidaten en zette een mooie foutloze ronde neer die uiteindelijk goed bleek voor de 3de prijs en een ticket voor het NK! Pytsje mocht uiteindelijk nog de 9de prijs mee naar huis nemen.

Zaterdag was het de beurt aan de pony’s. In klasse L1 cat D/E behaalde Silke Meijer met Sweet Forest Donovan na het overrijden een 7de plaats. Zondagochtend vroeg stond het B springen voor pony’s op het programma. In de klasse B cat D/E behaalde Elske-Femke Pietersma met Mercedes een 4de plaats na twee mooie foutloze rondes en kreeg van jurylid Angelique Hoorn een stijl van 75.5. Thura de Boer met Ostara’s Carmen behaalde in dezelfde rubriek een 6de plaats met een stijl van 70.

Op dezelfde dag werden ook de meertallen en het verenigingskampioenschap verreden. Het team van Stal Falkena-Olff (bestaande uit Naomi Falkena met Waleska, Annemarieke Olff met Hunk, Froukje Kroondijk met Grande Dame en Kim Falkena met Izarado) deed mee aan het onderdeel teamdressuur, wat betekend dat met zijn vieren een kur op muziek wordt verreden. Na een nette kür met 68% mogen zij ook met de kür op muziek voor viertallen Friesland vertegenwoordigen op de Nederlandse Kampioenschappen.

Bij de verenigingskampioenschappen komen vier dressuur ruiters (Janny Schotanus-Faber met Kilimanjaro, Annemarieke Olff met Ikwist’t, Geertrude de Jager met Hynstefreon Sandra en Janneke Folktertsma met Beitske fan ‘e Oasterein) en vier springruiters (Kim Falkena met Izarado, Pytsje van der Heide met JQ, Marrit Wierda met Esprit-Anda en Remmelt Hoekstra met Jenette du Rouet) in actie. De punten van de dressuur worden bij elkaar opgeteld en de strafpunten van het springen worden vermenigvuldigd en van de dressuurpunten afgetrokken. 11 teams streden om de titel. Het team van HSV Gaasterland werd tweede en hiermee Reserve Kampioen.