Opspattend water buiten en in de boten van race Staverse jollen

STAVOREN Woest water dat hoog werd opgestuwd voor de kust, harde wind met een dikke beaufort 4. Het strijdtoneel van de op zaterdag 6 juli in Stavoren gehouden traditionele zeilwedstrijd voor Staverse jollen.

Tijdens het palaver in de mancave van visserijbedrijf Pieter Wouda leek het of ouden tijden herleefden en traditionel vissers zich klaar maakten om het water op te gaan. Ondanks het ruige weer, konden zowel in de ochtend als in de middag twee ronden gezeild worden. Aan de start verschenen 9 vissermanjollen en 2 kajuitjollen. Het publiek kon hen op de dijk aanschouwen. Het mes werd op diverse plaatsen geslepen gedurende de twee spectaculaire wedstrijden.

Tijdens de eerste wedstrijd bleek de spannende doorkomst na de eerste ronde beeldbepalend voor deze dag. De ST60 met aan het roer Henk de Roos en de ST79 met Ivor van Klink kwamen met een neuslengte verschil over de finishlijn. De WK2 van Richard Claus had het extra zwaar tijdens deze wedstrijden. Het woeste water spatte niet alleen op buiten zijn boot, maar liep er vooral in.

Henk de Roos won met de ST60 beide wedstrijden overtuigend. Hij kon samen met zijn bemanning de wisselprijs “de Jol” in ontvangst nemen. De ST79 van Ivor van Klink volgtdemet slechts minuten verschil op de tweede plaats, gevolgd door de ST16 met Johnny Stegenga aan het roer.

Bij de kajuitjollen won de Jansje Albeldina van Wim Quak. Na de gezellige prijsuitreiking kon er genoten worden van een heerlijke Chinese maaltijd.

Uitslag jollenzeilerij Stavoren van 6 juli 2019:

1. ST60 Henk de Roos

2. ST79 Ivor van Klink

3. ST16 Johnny Stegenga

4. HL90 Jan van Klink

5. ST63 Wil Peeters

6. WK2 Richard Claus

7. ST48 Anna van der Sluis

8. HL62 Wybren Simonsma

9. KH44 Frans Schepers

Uitslag kajuitjollen Stavoren van 6 juli 2019:

1. Jansje Abeldina Wim Quak

2. Plonia V Yke Vermeiden