Buitenlandse springers naar Fierljep Manifestatie om landsrecord te breken

IT HEIDENSKIP Op zaterdag 27 juli zal het open Nederlands kampioenschap fierljeppen weer versprongen worden op de schansen van het fierljepdorp It Heidenskip.

De Nationale Fierljep Manifestatie is al jaren het grootste fierljepspektakel van het zomerseizoen doordat niet alleen de topljeppers uit het hele land meedoen, maar iedereen een sprong kan wagen. Zo komen er zelfs vanuit het buitenland geïnteresseerden naar de fierljepschansen in it Heidenskip om een poging te wagen om het landsrecord te verbreken.

De fierljepdag begint om 09:30 met de eerste voorronde. In de ochtendronde proberen voornamelijk ongeoefende en beginnende fierljeppers om hun grootste angsten te overwinnen en de overkant te behalen. Dit kan voor verassingen zorgen of voor een nat pak wanneer de beginnende fierljeppers de net-geleerde fierljepkunsten tonen.

Net als in het middagprogramma proberen alle deelnemers de limiet te behalen die deelname verzekert aan de grote finale. De deelnemers zijn verdeeld in vijf categorieën: senioren, junioren, jongens, dames en meisjes. In het middagprogramma laten de geoefende en professionele fierljeptalenten van meestal de Friese- en Hollandse fierljepbonden zich van de beste kant zien.

Jacht op records

De grote finale start ’s avonds om 18.45 uur. De ljeppers uit de voorrondes moeten in de finale opnieuw laten zien wat ze in huis hebben omdat de finale met een schone lei begint qua afstanden. Na twee sprongen in de finale valt de helft van de finaledeelnemers af en blijven de kanshebbers per categorie over. Naast de grote eretitel van NFM-kampioen die er te behalen valt, wordt er ook gejaagd op Nederlandse fierljeprecords of een verbetering van het persoonlijk record van de deelnemers.

Het Nederlands record fierljeppen staat momenteel op 22,21 meter en is in 2017 gesprongen door Jaco de Groot. De 22 meter blijft een magische grens die Jaco de Groot als eerste en enige doorbroken heeft. Bij de vrouwen wordt dit jaar ook een spannende strijd verwacht doordat de Nederlands recordhoudster bij de vrouwen Marrit van der Wal haar comeback maakt na een blessure aan haar knie. Dymphie van Rooijen van de Hollandse fierljepbond kwam al tot een afstand van 17,50 meter, slechts 7 centimeter onder het record van Marrit van der Wal. In de jongenscategorie zijn Guus Hoogland uit Montfoort en Rutger Haanstra uit It Heidenskip de kanshebbers op de titel en zullen ze jagen op het verre schansrecord van maar liefst 19,81 meter.

Naast het fierljeppen is er de gehele dag vermaak voor jong en oud. Het NFM wordt ieder jaar met een ander thema georganiseerd en dit jaar is dat thema leger. De jongste toeschouwers kunnen zich vermaken op springkussens, draaimolen en met vele andere creatieve en leuke activiteiten. Nadat de prijzen uitgereikt zijn na een geslaagde wedstrijd barst het feest los in de feesttent onder leiding van DJ Taeke en zal er in it Heidesnkip tot in de laatste uurtjes gefeest worden.