Hoogste proeve van bekwaamheid

BALK/Woudsend De 16-jarige Mark Haitema uit Balk en de 19-jarige Willem Foekema uit Woudsend hebben een enorme muzikale prestatie geleverd. Dit zei Jan van der Zweep, adjunct-directeur Kunstencentrum Atrium toen hij aan de saxofonist uit Balk en de trompetist uit Woudsend hun diploma uitreikte voor het D-examen.

‘Het D-examen is iets heel bijzonders’, aldus Van der Zweep. ‘Er zijn maar weinig leerlingen die de eindstreep halen. Jullie hebben dus een enorme prestatie geleverd.’

Naast de beide heren slaagden ook nog 11 dames voor de hoogste proeve van bekwaamheid op een muziekschool. Tussen het overhandigen van de certificaten speelden leerlingen muziekstukken voor familie, vrienden en andere genodigden. Op het programma stonden werken van Charles Camille Saint-Saëns, Jean-Baptiste Singelée, Ludwig van Beethoven, Alain Crépin, Frédéric Chopin en Franz Schubert.

Met het behalen van het D-diploma laten de leerlingen, die minimaal acht jaar les hebben gehad, onder meer zien dat zij in staat zijn om op het conservatorium verder te studeren. Tseard Verbeek was dit jaar de examencoördinator.