Fietszitjes van Bobike voor kinderen azc Balk

BALK Bobike, Nederlands producent van kinderzitjes voor de fiets, overhandigde dinsdag 50 kinderzitjes aan het asielzoekerscentrum in Balk.

Vrouwenvereniging Passage Elahuizen-Oudega uit Friesland organiseerde begin 2017 al een geslaagde inzamelingsactie voor kinderfietszitjes voor de allerkleinsten op het azc te Balk. Het azc sloot in september 2018 haar deuren en de ingezamelde fietszitjes zijn met de bewoners meegegaan.

Nieuwe toestroom

Na de heropening van het azc in mei van dit jaar benaderde Manda Heerschop van het azc opnieuw de vrouwenvereniging. Louisanne Kamerbeek, bestuurslid van Passage: “Manda vertelde dat er op dit moment een nieuwe toestroom van veel jonge gezinnen plaatsvindt en dat er opnieuw behoefte is aan veilige fietszitjes voor de kinderen. Voor fietsen wordt gezorgd, maar de medewerkers willen voorkomen dat kinderen onbeschermd bij hun ouders op de bagagedrager zitten, met alle risico’s van dien. Aangezien Passage nog niet lang geleden de vorige actie had uitgevoerd en de opbrengst bij herhaling op zo’n korte termijn niet hoog inschatte, besloten wij een brief aan een leverancier te schrijven met het verzoek te doneren aan de allerkleinsten van het azc te Balk.

Kind heeft recht om kind te zijn

En toen ging het snel. Bobike reageerde direct positief. Marlous de Wit-Williamson, Marketing Manager voor Bobike in de Benelux. “Toen Louisanne Kamerbeek ons benaderde namens azc Balk met de vraag of we fietszitjes ter beschikking konden stellen voor de nieuwe bewoners van het azc, twijfelden we geen moment. Ieder kind heeft het recht om in vrijheid op te groeien. Recht op een leven zonder angst met volop ruimte om te kunnen spelen en zich te ontwikkelen. Kortom, om kind te kunnen zijn. Dat de bewoners van het azc gaan leren fietsen en hun kindjes op de fiets gaan vervoeren, zal enorm bijdragen aan hun gevoel van vrijheid en het is een prachtige manier van integratie en kennismaking van de Nederlandse cultuur. Wij zijn bijzonder trots en dankbaar dat wij daar een klein onderdeel van uit mogen maken.”

Het azc heeft bijna vijftig fietszitjes mogen ontvangen. Er zijn verschillende modellen, voorzitjes en achterzitjes. Zo krijgt ieder kind het zitje dat past bij zijn of haar gewichtsklasse, om de veiligheid zo optimaal mogelijk te waarborgen.

Locatiemanager Gerrit de Lange: “We zijn erg blij met de kinderzitjes! Op de verschillende locaties waar ik heb gewerkt maakten we, ondanks de voorlichting die we aan onze bewoners geven, toch geregeld ongelukken met kleine kinderen die achterop zaten mee. Fantastisch dat kinderen nu op een veilige manier mee kunnen op de fiets.”

Ouders moeten eerst goed kunnen fietsen

De komende maanden zullen de medewerkers van het azc, uiteraard nadat duidelijk is dat de ouders goed kunnen fietsen, zorg dragen voor de verdeling van de zitjes en ondersteuning bieden bij het uitzoeken van het juiste type en de bevestiging op de fiets.