De vrijmetselaar in Hotske Batteram

BALK Hotske Batteram had jaren een column in de Balkster Courant. Nu heeft ze een boek geschreven. Over de vrijmetselarij. En een tweede is in de maak.

De fascinatie voor de vrijmetselarij van Hotske Batteram uit Molkwerum en haar plezier in het schrijven komen samen in haar roman ‘Onder weg naar het Oosten. Kennismaken met vrijmetselarij’. Hierin vertelt ze het verhaal van Lisanne. De jonge vrouw ontmoet een vrijmetselaar en begint een zoektocht naar deze mysterieuze zingeving van het leven.

Kosmos met licht en donker

Op het terras in Balk kijkt Hotske Batteram uit over het water. Verderop zeilen kinderen. Optimistenzeiltjes kleuren de verder grijze horizon. Onweer hangt in de lucht. Op het tafeltje ligt haar boek. Het alziende oog op de cover trekt de aandacht. De maan, de sterren en een lijnenspel om het oog heen staan allemaal symbool voor het verhaal. ‘De kosmos met licht en donker’, legt ze uit.

Sinds 1717 bestaat de Vrijmetselarij in Engeland. Vanuit daar is het verspreid over Europa. Ook in Sneek, Heerenveen, Leeuwarden, Drachten en Harlingen zijn loges. De leden zijn op zoek naar zingeving in hun leven. De vrijmetselarij is geen godsdienst maar een levenswijze omringt met symboliek en rituelen. De vrijmetselarij is alleen toegankelijk voor mannen. Vrouwen kunnen lid worden, maar dan in een aparte afdeling. ‘Mar ik gean it net dwaan’, lacht ze.

Drie keer opnieuw

In 2013 ontstond het idee voor een boek over de vrijmetselarij. Twee jaar later had ze het eerste hoofdstuk geschreven. Drie keer begon ze opnieuw. ‘Het is toen een hele tijd blijven liggen’, vertelt ze. Ik had echt de tijd nodig om mij de materie eigen te maken.’

Ze kende één man bij de Vrijmetselarij in Sneek, een kennis van een verjaardag die ze één keer per jaar zag. ‘Ik raakte met hem aan de praat en het onderwerp bleef mij boeien. Ik kreeg een uitnodiging voor een open avond. Dat was eigenlijk het begin. Ik bezocht er daarna meer en begon met het houden van interviews. Ik ging dingen uitzoeken want ik vond dat het verhaal wel moest kloppen. Het moest geen Dan Brown-achtig verhaal worden.’

De roman is niet het eerste verhaal dat ze heeft geschreven. Zeven jaar lang schreef ze columns, waarvan de laatste drie jaar voor de Balkster Courant. Daarnaast schreef ze twee levensboeken en gaf ze kinderen les in creatief schrijven. Toch is dit boek voor haar compleet anders. ‘Het was een hele zoektocht. En mijn eigen eerste boek. Ik heb het verhaal helemaal zelf moeten bedenken. Ik heb mezelf ook beperkingen opgelegd. Het moest een roman worden waarna je heel veel van de vrijmetselarij weet, maar wat wel goed leesbaar moet zijn.’

Namen

Hotske heeft verschillende personages in haar boek. Zo is er Hans, de vrijmetselaar. Zijn naam is bewust gekozen. ‘Het is een afgeleide van Johannes, een Bijbelse naam. Dit heilige boek is een belangrijk onderdeel in de vrijmetselarij.’ Daarnaast heeft ze bewust gekozen om iemand te laten sterven in het verhaal om het rouwritueel van de vrijmetselarij te kunnen beschrijven. Hotske heeft met het schrijven Sneek aangehouden als locatie. In deze stad is ook echt een loge te vinden. ‘En heel toevallig zit hier, net als in het boek, om de hoek een yogastudio’, zegt ze. ‘Dit soort voorvallen waren voor mij cadeautjes tijdens het schrijven. Elke keer bleken onverwacht weer dingen te kloppen.’

Het volgende boek is in de maak. Ze trekt twee winters uit voor het schrijfproces. Wat het wordt, een vervolg op ‘Onderweg naar het Oosten’, durft ze nog niet te zeggen. De fascinatie voor de vrijmetselarij is niet minder geworden na het schrijven van het boek. ‘Het heeft mij wel gemaakt tot wie ik ben en ik heb er veel van geleerd. Ik zie nu overal symbolen. Nee, ik heb er geen last van. Ik vind het leuk om zoveel te weten. Misschien ben ik stiekem wel een beetje vrijmetselaar geworden’, lacht ze.

Het boek is op 21 juni verschenen. Inmiddels zijn er ruim 80 exemplaren verkocht. De boeken worden ‘on demand’ geprint. De tweede druk is in de maak. Onderweg naar het Oosten (ISBN 9789463893800) telt 164 pagina's en is te bestellen via Boekscout.nl en Bol.com voor 19.99 euro. Ook ligt het in de boekwinkels in Koudum, Workum, Bolsward, Sneek en Balk.

Brenda van Olphen