Kinderlokker op vrije voeten, politie en gemeente houden situatie in de gaten

Lemmer - Een 55-jarige Lemster is vorige week onder elektronisch toezicht (enkelband) op vrije voeten gesteld. De man wordt verdacht van het lokken van kinderen in onder andere Balk en Lemmer. Hiervoor zat hij de afgelopen vijf maanden vast.

 

In de buurt waar de man woont, heerst veel onrust. Ouders met kleine kinderen zijn bang dat kun kroost iets overkomt. ‘Als Vogelbuurt vinden we dit zeer verontrustend’, meldt een buurtbewoonster. ‘Wie houdt er nu rekening met de kinderen waarvan hij het vertrouwen in de mensheid voorgoed teniet heeft gedaan? En met de kinderen in zijn straat en in zijn buurt? Wij zijn van mening dat we ouders en buurtbewoners moeten informeren. Zodat zij naar eigen inzicht hun kinderen wel of niet kunnen inlichten. Maar waakzaam zijn lijkt ons zeer op zijn plaats.’

 

De enkelband moet de letterlijk de stappen van de man controleren. De Lemster wordt 24/7 gemonitord. De politie is alert. ‘We houden het in de gaten’, zegt de persvoorlichter. ‘Mocht er iets gebeuren, dan staan wij klaar. De wijkagent houdt de ogen en oren open.’ Gemeente De Fryske Marren geeft aan in gesprek te zijn met de bewoners van de buurt. Zij hebben onder andere een WhatsAppgroep met buurtbewoners.

 

Tijdens de zitting in april van dit jaar werd duidelijk dat de Lemster tussen 21 maart en 26 november vorig jaar in Damwâld, Ee, Doniaga, Exmorra, Sexbierum, Franeker, Balk, Spanga, Lemmer en Nijland elf kinderen – jongens en meisjes – in de leeftijd van 9 tot 13 zou hebben aangesproken en geprobeerd zou hebben in een bedrijfsbus te lokken. Begin november zou hij ontuchtige handelingen hebben gepleegd bij een negenjarig meisje. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland.

Brenda van Olphen