Fenna Vlas wint Mijl van Rijs hangend op scheefzakkend zadel

RIJS Blijven zitten, blijven zitten. Dit zal de enige gedachte zijn geweest die Fenna Vlas uitkomende voor de stad Sneek op de De Mijl van Rijs afgelopen weekend gedacht heeft toen ze steeds schever op haar paard kwam te zitten. In de eerste omloop zat (of liever gezegd zakte) ze namelijk op een scheef zakkend zadel. De andere elf amazones, waren alleen maar bezig om zo snel mogelijk bij de finish te komen. Fenna Vlas haar Elbrich fan de Aldwar was daartoe niet in staat door het onzalige zadel en deed het enige wat ze kon en dat was rennen. Fenna deed er ondertussen alles aan om vooral op haar paard te blijven zitten. Al schuin hangend vloog ze toch als eerste over de finish tijdens de eerste rondes. De snelste vijf combinaties mochten door naar de finale en Fenna won uiteindelijk de Mijl, ondanks haar onfortuinlijke start.

De finale begon uiteraard niet eerder dan het moment waarop het zadel van Fenna weer goed was aangesnoerd. Ook in deze finaleronde was de merrie Elbrich gretig en bleef ze in rap tempo haar bochten nemen en kon ze haar concurrentie de baas blijven. Onder toeziend oog van ruim duizend mensen langs de baan vloog Fenna Vlas opnieuw als eerste over de finishlijn.

Friese Elfstedenroute

De Mijl van Rijs is een race voor elf Friese paarden die elk een stad uit de Friese elfstedenroute vertegenwoordigen. Het was de zevende keer dat deze op Concours Hippique Rijs werd verreden. Met de merrie Elbrich fan de Aldwar deed ze al vaker mee en won ze zelfs in 2016 al eens eerder met dezelfde merrie. Ook toen kwam de amazone uit voor de stad Sneek.

Niet alleen de Mijl van Rijs was een hoogtepunt op het 74e concours hippique bij Manege Gaasterland te Harich, dat waren ook de drie kampioenschappen. Bij de Friese merries voor de sjees zegevierde Sybren Minkema uit Frieschepalen met de elfjarige Auckje fan ‘e Alde Ryd en in de damesklasse voor hackneys wist Anneke Borkent uit Enschede te winnen. De meest moeilijke discipline was het randemkampioenschap. Drie tuigpaarden recht voor elkaar voor een tweewielig rijtuig. Het was Ule Haarsma uit Tjerkwerd die de meeste waardering van de jury ontving en de drie kampioenslinten bij zijn paarden omgehangen kreeg.

Ook de springsport had een groot aandeel in de programmering van CH Rijs. Met eerst een klassiek springparcours in de klassen Z en ZZ in de hoofdring. Tegen het middaguur werd Speel uw Spel verreden. Een springparcours waarbij de hindernissen op punten staan en de ruiters en amazones zelf hun parcours mogen bedenken. Uiteraard met de moeilijkste hindernissen op hoge punten. In de klasse Z wist Lennard de Boer te winnen en in de hoogste klasse, het ZZ was het niemand minder dan Hester Klompmaker uit Buitenpost die de dikste prijzenenvelop mee naar huis mocht nemen.