Cultuurfestival in museumdorp Allingawier

Allingawier - In het Museumdorp van Aldfaers Erf wordt zondag 18 augustus van twee tot vijf uur ‘s middags het Cultuurfestival gehouden.

Er zijn optredens door onder andere Sybe Krol (slagwerker en zanger van de Wiko`s), Gerrie Dijkstra, Willem Roersma, Wiebe van Dijk (voorman van de legendarische Wiebe van Dijk Superband uit Harlingen), Marco en Rixt Rypma (vader en dochter ontmoeten elkaar in klassiek, maar ook hedendaagse muziek).

Ook Folksband Folsgearster Folk is van de partij. Folsgearster Folk bestaat sinds 1995 en het plezier om muziek te maken staat voorop. Op het repertoire staan shanty’s, Irish folksongs, in Frysk sankje of country ballad, allemaal met een FF-sausje er overheen. Klaske Ferwerda zingt country. Zij heeft in Ee haar eigen Dream Projectsudios en organiseert haar eigen muziekprogramma Leafde foar musyk. Verder zingt Top40-koor Lief en Leed liedjes uit de Top40 van toen en nu.

Het idee voor het festival begon met de wens om een reünie te houden van alle deelnemers ana het benefietconcert voor Norma Miedema. de opbrengst is dit keer ook voor ene goed doel, namelijk het museumdorp Allingawier zelf, onderdeel van Aldfaerserf. Grondlegger Yde Schakel zal vertellen hoe Aldfaers Erf tot stand is gkomen.

Het museum ontstond in 1957, toen Yde Schakel in het nabijgelegen Exmorra een pand kocht als opslagplaats voor zijn bouw- en restauratiebedrijf. Bij de verbouwing vond hij in een muur een opstel van een kind. Toen bleek dat hier vroeger een schooltje was geweest. Ook was er tot 1968 een kruidenierswinkel in het pand. Schakel besloot dat dit niet verloren mocht gaan en schooltje en grutterswinkel werden in ere hersteld. Het was de eerste stap naar de Aldfaers Erf Route, waar ook museumboerderij De Izeren Ko is opgenomen.

www.hetfriesemuseumdorp.nl en www.itferhaal.nl/