Marrit, Jesper en Rutger fierljepkampioen

WINSUM Het Fries Kampioenschap Fierljeppen in Winsum had zondag een zinderende ontknoping. Thewis Hobma leek op de winst af te stevenen. Maar toen kwam Nard Brandsma. Hij gooide alles in de strijd in zijn laatste sprong en vloog naar een nieuw Fries record. Met zijn prachtige sprong van 21.68 werd Brandsma de nieuwe Friese kampioen en verbeterde hij het record van Bart Helmholt van 21.64. Marrit van der Wal uit It Heidenskip, Jesper Demmer uit Workum, Rutger Haanstra uit It Heidenskip werden in hun klasse eveneens kampioen. Freark Kramer uit It Heidenskop werd derde en behaalde een persoonlijk record.

+11 MEER

Thewis Hobma uit Harlingen had de verste sprong in de voorronde, met 21.39 was hij de te kloppen man. Na de sprong van Brandsma had Hobma nog één poging om Brandsma te passeren, maar hij kwam niet verder dan 20.26. Thewis Hobma stopte vorig jaar, maar kwam eerder dit jaar terug op zijn besluit. Tot nu toe draaide hij een erg goed seizoen. Nard Brandsma uit Workum piekte op het juiste moment, zijn seizoen was tot zondag niet echt succesvol. ,,Ik trainde mei spikes, ik wist dat it koe, fielde dat der mear yn siet. En no slagget it!’’ aldus een dolgelukkige Brandsma.

Freark Kramer

De derde prijs bij de heren was voor Freark Kramer van It Heidenskip met een persoonlijk record van 20.79.

De kampioen van vorig jaar, Ysbrand Galama, haalde alleen met zijn eerste sprong de overkant, beide andere sprongen belandden in het water. Galama haalde daarmee de finale niet.

Marrit van der Wal overtuigt bij de dames

Met grote voorsprong is Marrit van der Wal uit It Heidenskip kampioen geworden bij de dames. In de finale sprong zij 16.63 en 15.81. Anna-Jet Leyenaar en Sigrid Bokma belandden beide een keer in het water, de verste sprong van Leyenaar was 15.04, Bokma kwam in de finale niet verder dan 13.80. Marrit van der Wal volgt Sigrid Bokma op als Fries Kampioen.

Jesper Demmer junioren-kampioen

Met een persoonlijk record van 18.14 won Jesper Demmer bij de junioren, Demmer (Workum) bleef daarmee maar net Abe-Luuk Stedehouder voor die 18.11 sprong. Fokke Veldstra uit Akkrum eindigde als derde. De winnaar van vorig jaar, Wietse Nauta, plaatste zich niet voor de finale.

Rutger Haanstra wint Jongensklasse

Met sprongen van 16.78 en 15.13 mag Rutger Haanstra van It Heidenskip zich de nieuwe kampioen bij de jongens noemen. Haanstra klopte in de finale Riemer Durk Krol uit Heeg die niet verder kwam dan 16.30. Derde werd Bouwe Westert uit Sneek met 15.74

Groningse Rispens kampioen bij de meisjes

Femke Rispens uit het Groningse Niehove heeft het Fries Kampioenschap bij de meisjes gewonnen. Zij sprong in de voorrondes een afstand van 14.99. Hanneke Westert uit Sneek sprong dezelfde afstand, maar deed dat al eerder in de wedstrijd. Voor Westert was het een persoonlijk record. Lisse van der Knaap uit IJlst werd derde met 13.97.

De kransen werden in Winsum omgehangen door loco-burgemeester Nel Haarsma, de prijzen werden uitgereikt door Commissaris van de Koning Arno Brok. Brok genoot zichtbaar van de wedstrijd, hij hield de uitslagenlijst nauwgezet bij: ,,Prachtich, ik ha genoaten, takomme jier wer. Moai om te sjen, maklik om te folgjen, ik haw in hiele moaie middei hân.’’