Kat doet zeldzame vondst: ringslang in tuin Rotsterhaule

Lapjeskat Mis Poes uit Rotsterhaule deed dinsdagmiddag een bijzondere vondst: in de tuin van haar baasjes Frits en Hilly Wind stuitte ze op een ringslang.

Toen Frits Wind dinsdagmiddag de tuin bij zijn woning aan de Nieuweweg in liep, zag hij de kat spelen. Het doorgaans vrij luie huisdier, dat volgens Wind ,,hast net fan’e bank ôf komt’’, was in de weer met een slang.

Het reptiel verroerde zich niet. ,,Ik tocht dat er dea wie’’, zegt Wind. Hij haalde Mis Poes bij haar prooi weg en legde een lasagneschaal over de geschubde kronkelaar. Vervolgens besloot hij te onderzoeken met welke soort ze van doen hadden.

Het ging om een ringslang, leerde een snelle blik op Google. Een zeldzame soort, die op de rode lijst staat. De Flora- en faunawet verbiedt de slangen te verstoren, te vangen of doden, meldt Wikipedia.

Aan dat laatste had Mis Poes zich niet schuldig gemaakt. Het reptiel bleek nog in leven, het had zich onder de glazen stolp in een andere positie weten te manoeuvreren. ,,Hy hat ‘m dea hâlden’’’, constateerde Wind. De Rotsterhaulster schoof vervolgens een stuk karton onder de slang om deze verderop in de slootkant weer vrij te laten.

Hoewel de confrontatie met bloed gepaard ging, kwamen beide partijen er goed vanaf, aldus Wind.