IFKS 2019: Topprestaties in turbulent jaar

​LEMMER – De zeven op een rij gewonnen wedstrijden staan anno 2019 definitief op naam van B-klasser Pieter-Jilles Tjoelker van Sterke Jerke uit Earnewâld. Het voorbije IFKS-seizoen is ook hiermee historisch afgesloten met prestaties van formaat. De verjaardag van vice-voorzitter Sipke Deelstra, die zaterdagavond voor de prijsuitreiking werd toegezongen, blijft daarmee meteen onvergetelijk.

Aan de bijzondere primeur voor Tjoelker, de eerste in de IFKS-historie met deze succesrijke serie, zal tijdens de jaarvergadering in Heeg aandacht worden besteed. Na winst bij ook de slotwedstrijd leidt hij het algemeen klassement met het ooit minste aantal punten: 5,4. Hij  wordt op grote afstand gevolgd door Sijmen Kalsbeek van Raerder Roek uit Raerd met 18 punten. Derde bij de B’s is Sietse Broersma van Ora et Labora uit Heeg met 23 punten: de verschillen tussen de beste drie zijn nog nooit zo groot geweest.

Punt verschil

De afstand in punten bij de B’s steekt ditmaal schril af tegen de hoofdklasse. Jeroen de Vos van Eelkje II uit eveneens Heeg sluit dit seizoen af met 22,9 punten als klassementleider. Sikke Heerschop van Wylde Wytse uit Rotterdam heeft slechts een vol punt meer. Derde in het algemeen klassement is onverwacht voor velen toch Ulbe Zwaga van Waaksdom uit Joure geworden met 24,8 punten.  Hij zette ook bij de afsluitende wedstrijd een prestatie van formaat neer door als tweede, achter Walter de Vries uit Sloten en ruim voor Tadema uit Eastermar, binnen te lopen. Met kundige boeirondingen wist hij na een massief loefduel met It Doarp Eastermar Geale Tadema van zich af te schudden en deze zelfs in een nadelige positie te manoeuvreren. De laatste dagklassering van Sikke Heerschop en Jeroen de Vos, vierde en zesde, maakten dat er met het kleinst mogelijke verschil is geijverd om de eretitel. Zeer bijzonder blijft ook in dit verband de heftige concurrentie van Zwaga tot de laatste snik. Zwaga moest eenmaal een wedstrijd staken vanwege een gewonde aan boord en is een keer gediskwalificeerd, zodat hij een gigantische achterstand heeft moeten inhalen. Helaas moest hij verstek laten gaan bij de prijsuitreiking en liet hij het afhalen van de prijs over aan een van zijn bemanning.

Drie zeilmusketiers

Indrukwekkend is ook de eindstrijd in  de C-klasse geweest. De drie debutanten Henk Regts van Grutte Pier, Harmen Brouwer van Twee Gebroeders en Steven Zijsling van Striidber finishten zaterdag in deze volgorde die daarmee gelijk is aan het algemeen klassement. Henk Regts, in vroeger jaren succesvol op Ut en Thús en na jaren van afwezigheid weer bij de vloot, sluit af met 6,5 punten. Het debuut levert Harmen Brouwer 10,8 punten op en Steven Zijsling 21 punten. De relatief jonge schippers stoten daarmee razendsnel door naar de B-klasse.

Mini en maxi

“Een Atje voor de sfeer”. Zo blijft Andries Brouwer van De Reuzen uit Akkrum dit seizoen in herinnering als deelnemer in de klasse A-klein. Hij heeft vijf van de zeven wedstrijden ‘Atje-waardig’ gewonnen, eindigde tweemaal als tweede en boekte na aftrek slechts 6,5 punten. Ook hier is het verschil in punten groot. Harmen van der Weiden van Eemlander uit Eemnes volgt hem op grote afstand als tweede met 15,9 punten. Henk Frankena van het Abbegeaster skûtsje uit Abbegea is derde in het algemeen klassement met 27 punten. De grote verschillen in deze klasse hebben vooral te maken met het niet aan de start verschijnen van zeven van de achttien skûtsjes bij de openingswedstrijd op Elahuizen, terwijl zaterdag vijf in de haven bleven. De concurrentie is dus soms minimaal geweest. De prestatie van formaat van ook Andries Brouwer komt hierdoor in een ander perspectief te staan dan die van Pieter-Jilles Tjoelker. Sterke Jerke heeft het maximale uit de strijd gehaald met de meeste concurrenten.