Jeroen de Vos pakt na vijftien jaar nieuwe titel

Walter de Vries greep de dagprijs, Ulbe Zwaga stal de show, Sikke Heerschop vocht voor de titel en Jeroen de Vos legde er beslag op.

De uitgangspositie van De Vos (Amsterdam/IJlst) voor de finale van het IFKS-skûtsjezeilen zaterdag was ijzersterk. Alleen Heerschop kon hem nog bedreigen, maar dan moest de nummer twee van het klassement wel vooraan zeilen en moest De Vos zelf zijn slechtste resultaat tot dan toe produceren.

Lees ook: Jeroen de Vos wint eindklassement IFKS na spannende slotrace bij Lemmer

Duidelijk te zien was hoe De Vos Heerschop (De Meern) meteen na de start opzocht, om de wedstrijd te controleren. Als zevende (Heerschop) en achtste kwamen ze uit het kruisrak. Een ronde verder lag Merijn Olsthoorn (Lemmer) tussen hen in. En na nog weer een blokje zeilen zat ook Makkum er nog tussen: Heerschop lag op dat moment vierde, De Vos zevende.

Verder dan dat kwam hij niet. En met een aanvallende slag verkleinde De Vos, die eenmaal eerder (in 2004) IFKS-kampioen was, bovendien in de voorlaatste ronde zijn achterstand. Daarmee waren de kaarten geschud.

Heerschop hield wel ternauwernood de tweede plaats op het eindpodium vast, met minder dan een punt voorsprong op de nummer drie: Ulbe Zwaga.

Ondertussen vierde Walter de Vries (Sloten) zijn eigen feestje. Hij had de beste start, pakte de kop en hield die de hele wedstrijd sterk vast. Slechts even was er gevaar, toen Ulbe Zwaga (Koufurderrige) na het derde kruisrak zo’n beetje boord aan boord lag.

Maar Zwaga kon de ton niet bezeilen en moest extra manoeuvres maken. Op dat moment wist De Vries zich zeker van de buit. Zwaga, die na een aanvankelijke derde plaats naar de tweede plek was gezeild, viel een aantal plaatsen terug, maar begon meteen weer aan te vallen.

Met succes. Hij werd toch nog tweede, en onderstreepte zo hoe sterk hij dit kampioenschap was: twee eerste en drie tweede plaatsen. Met afstand de beste maar – door dat ene protest - geen kampioen.

De finale bracht ook helderheid over degradatie. Ron Syperda uit Heeg zette over zeven wedstrijden de slechtste serie neer: één keer zestiende, twee keer vijftiende, drie keer veertiende en één keer elfde.

Ook Gerrit Huisman (Franeker) en Jilles Bandstra zakken terug naar de B-klasse. Net als Syperda waren zij vorig jaar nog gepromoveerd.

Nieuw in de A-klasse zijn in 2020 Pieter-Jilles Tjoelker (hij won dit jaar alle zeven wedstrijden), Sijmen Kalsbeek (Raerd) en Sietse Broersma (Heeg). De laatste was vorig jaar gedegradeerd. Henk Regts (Nij Beets), Harmen Brouwer (Wergea) en Steven Zijsling (IJlst) promoveren van de C’s naar de B’s en komen zo een stap dichter bij hun doel: de hoogste klasse.

1 Walter de Vries; 2. Ulbe Zwaga; 3. Geale Tadema; 4. Sikke Heerschop; 5. Klaas Kuperus; 6. Jeroen de Vos; 7. Merijn Olsthoorn; 8. Tony Brundel; 9. Floriaan Zwart; 10. Jilles Bandstra; 11. Arjen de Jong; 12. Froukje Osinga; 13. Wytse Heerschop; 14. Jaap Hofstee; 15. Gerrit Huisman; 16. Ron Syperda.

1 De Vos (22,9 pnt); 2. S. Heerschop (23,9); 3. Zwaga (24,8); 4. De Vries (31,9); 5. Tadema (32,9); 6. Osinga (33,9); 7. Brundel (40); 8. Zwart (41); 9. Kuperus (40); 10. Hofstee (44); 11. Olsthoorn (51); 12. De Jong (57); 13. W. Heerschop (64); 14. Bandstra (68); 15. Huisman (71); 16. Syperda (83).

A-klein

In klasse a-klein toonde Andries Brouwer zich nog maar eens van zijn beste kant. Behalve de tweede plaatsen van gisteren en in de tweede race bij Heeg, won de schipper alles. Hier was het kampioenschap al beslist en ging het enkel nog om de dagzege.

Bekijk hier het eindklassement in de kleine A-klasse.Pieter-Jilles Tjoelker flikte een historisch kunstje in de B-klasse door ook de afsluitende wedstrijd te winnen. Daarmee kwam hij in alle zeven wedstrijden dit seizoen als eerste over de finish, een prestatie die geen enkele schipper ooit eerder neerzette. Sietse Broersma werd tweede, de plek die hij ook in het eindklassement inneemt. Sijmen Kalsbeek completeert de topdrie. Zij promoveren allen naar de A-klasse.

Bekijk hier het eindklassement in de B-klasse

Regts finisht C-klasse in stijl

Ook in de C-klasse werd een schipper met overmacht kampioen. Henk Regts was al verzekerd van de eindoverwinning, maar hij finishte in stijl door ook de afsluitende race op zijn naam te schrijven.

Bekijk hier het eindklassement in de C-klasse