Tiende editie Glemmer relaxt van start

Lemmer - De tiende editie van het festival Glemmer Beach ging donderdag van start. Op het zomerse Lemster strand kwamen 3500 mensen luisteren naar de hoofdact van de avond UB40.

 

Het is nog vrij rustig als wij om half negen het terrein oplopen. De parkeerplaats buiten het terrein stond niet vol. Binnen is dat te zien: de tenten zijn gevuld, maar er is nog ruimte zat. Elke avond zijn er 7500 kaarten beschikbaar. Op de openingsavond zijn hier minder dan de helft van verkocht. ,,Veel mensen moeten de volgende dag weer werken’’, zegt Iris Barelds, communicatie Glemmer Beach. ,,We hebben ruimte over. Dat is wel jammer. De eerste avond is eigenlijk altijd de meest rustige.’’

 

Het is daarnaast de duurste avond van het 4-daagse festival. De toegangskaarten voor deze avond kosten 46 euro, tegenover een 40 op vrijdag en 33 euro op zaterdag. De internationale band UB40 is prijzig. ,,Ja, ze kosten iets meer.’’ Om dit als verklaring te geven over het lage bezoekersaantal, durft ze niet te zeggen.

Silent disco

Waar het meeste publiek aan het begin van de avond te vinden is, is bij de silent disco. Er staat een meterslange rij voor de ‘yellow submarine’. De stapel met koptelefoons slinkt snel. Op de onhoorbare maat voor een buitenstaander, gaan de voetjes van de vloer. Het is een maf gezicht. Ook voor de ‘Photobooth’ staat een enorme rij. De sfeer begint al voor de caravan. Met een drankje in de hand is het een ontmoeting van oude bekenden. Al worden er genoeg selfies gemaakt, de foto in de caravan is een echte bekroning op de avond.

 

Verderop is het groot feest voor het podium van Superclassices. Voor één persoon welteverstaan. Een man gaat in zijn eentje helemaal los op de discoknallers die door de speakers knallen. Het zand spat alle kanten op. Zijn Hawaïshirt past perfect bij de sfeer van het festival. Op de achtergrond deinen de schepen rustig op het IJsselmeer. De lichten van Glemmer dansen op het water. De discodeuntjes klinken over het strand. Het is letterlijk dansen met het zand tussen de tenen.

Relaxt sfeertje

Palmbomen staan op het strand. Onderuitgezakt op de zitkussens kijkt een tiental mensen naar de zonsondergang. Wat opvalt is dat het publiek deze avond iets ouder is. Er is maar een handjevol kinderen te bekennen, met een enkele twintiger. Het is de avond voor de dertigers, veertigers, vijftigers en zestigplussers. Dit maakt dat het er een relaxt sfeertje hangt.

 

Jick Mourns and the Amazing Laserbeams zet de boel op stelten op het hoofdpodium. De tent staat nagenoeg vol voor de 7-koppige cross-over band. Springen, dansen en meezingen: het publiek weet wel raad met de muziek. Tegelijkertijd staat aan de andere kant van het strand Hot Leggs op het podium. De nummers van der Tina Turner Tribute Band worden keihard meegezongen door het publiek. En de leggs zijn inderdaad hot. Moeiteloos doet zangeres Hildegard Kooy een impressie van Queen of Rock inclusief kort zilveren jurkje en centimeters hoge hakken.

 

De meeste bezoekers komen voor UB40. De reggae- en popgroep biedt in het jaar van hun 40-jarig bestaan wel waar voor haar geld. Iets na 22.15 uur beginnen ze en om 23.40 uur spelen ze de laatste noten. En hoe. De heren op leeftijd zingen en spelen zuiver. De ouder hits als ‘Red red wine’, ‘Kingston Town’ en ‘Rat in mi kitchen’ worden luidkeels meegezongen. De heupen van zanger Ali Campbell zijn nog steeds soepel als hij een dansje doet op het podium. De drumsolo die halverwege klinkt is fenomenaal.

Geweldig

Na het optreden is het dringen voor de toiletten. De rij voor de dameswc’s is heel lang. Een groep schuift daarom door naar de heren om maar van die volle blaas af te komen. Tijdens het wachten is het optreden van UB40 hét gesprek. ‘Wat waren ze goed hé?’ zegt een vrouw. ‘Hoe oud zullen ze ondertussen wel niet zijn? En dan nog zo zuiver en vol energie. Ik vond het geweldig.’

Bestel maar

Het is net na middernacht. Een lange man zwalkt met een biertje in de hand over het terrein. Er zijn een aantal flink dronken, maar vervelend wordt het niet. De sfeer blijft relaxed. Rowwen Hèze sluit de avond af. De bekende hits ‘Bestel maar’ en ‘Auto, Vliegtuug’ mogen niet ontbreken. Zachtjes deinend op de laatste noten verlaten we het terrein. Een half uur later is het stil.

Nog 3 dagen feest

Vrijdag staan op het hoofdpodium De Kast, Clouseau, Level42 en QueenMania. Zaterdag is het de beurt aan Tino Martin, Davina Michelle, Nielson, De Jeugd van Tegenwoordig en Kraantje Pappie. Zondag is het de Kids dag met entertainment voor de jeugd. Voor de ouders gaat de muziek nog even door met onder andere Annie Schilder en de ABBA Tribute band. Kaarten zijn te bestellen via www.glemmerbeach.nl

 

Brenda van Olphen