Gaasterlandse muzikanten naar prestigieuze Canterbury

BALK Op dinsdag 22 oktober vertrekt het Frysk Fanfare Orkest, omgedoopt aldaar tot het Frisian Symphonic Wind Orchestra, richting Engeland voor een bijzonder samenwerkingsproject. Onder hen een groot aantal muzikanten uit Gaasterland. Maar er gaat ook een fanclub mee van zo’n 30 man.

Tijdens deze tournee vinden er 3 bijzondere concerten plaats op unieke locaties. All Saint’s Church – Maidstone, Canterbury Cathedral ter gelegenheid van het prestigieuze Canterbury Festival en the Dutch Church in Londen.

Naast dat de concertzalen waar opgetreden wordt al heel speciaal zijn, zijn de samenwerkende partners ook nog eens bijzonder te noemen. Voor deelname aan het Canterbury Festival wordt een nieuwe compositie geschreven door John Harle voor sopraansaxofoon en fanfareorkest. Een bijzonder werk waarbij gebruik wordt gemaakt van de vertragende elementen die ontstaan door de bijzondere akoestiek van Canterbury Cathedral. Daarnaast wordt gebruikt van Cori Spezzati in de stijl van Gabrieli. Het werk wordt gedirigeerd door de componist zelf.

Grote namen

Solisten tijdens het festival waar het FFO mee samenwerkt zijn Jess Gillam, bekend van BBC night of the Proms en jong aan stormend talent op euphonium Philippe Schwartz. In Maidstone gaat het FFO een samenwerkingsverband aan met het Maidstone Wind Symphony, voor deze gelegenheid onder leiding van Samuel Willsmore.

Beide orkesten brengen een bijzonder programma waarin vernieuwing, originele werken voor blaasorkest en mooie symfonische arrangementen centraal staan. Naast de concerten vinden er diverse workshops plaats. Dit project werd financieel mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie. De nieuwe compositie “The Keys of Canterbury” werd mede mogelijk gemaakt door de Provincie Fryslân.

In het orkest spelen onder andere Sjoerd vd Kopij uit Elahuizen, Sjoerd de Vries uit Ruigahuizen die nu in Zwolle woont omdat hij daar het conservatorium volgt en Andries Harshagen uit Harich.Ook Jantsje Westra die altijd les gaf in Gaasterland is van de partij. Na de gemeentelijke herindeling is ze daar mee gestopt omdat het toen niet meer hoorde bij de muziekschool Atrium/Ritmyk.