11e editie van de Elfstedentocht op de SUP

SLOTEN Met wederom een groeiend aantal deelnemers begint 7 september de 11e SUP 11-CITY Tour. SUP staat voor Stand Up Paddling, staand peddelen op een surfboard. Op 10 september zal er een recordpoging worden gedaan om het record van de Russen in St. Petersburg te verslaan. 1111 peddelaars is het streven, tussen 16.00 en 18.00 zullen de grachten in Leeuwarden gevuld zijn!

Zaterdag 7 september zal om respectievelijk 6.00, 9.00 & 11.00 uur de start voor de NON-Stop versie zijn in Leeuwarden, de atleten die dit gaan doen krijgen maximaal 38 uur om de 200 kilometer te paddelen. Zondag 8 september zullen ze hopelijk weer finishen, midden in de stad ter hoogte van de Prinsentuin aan de Wissesdwinger 1 te Leeuwarden.

Bijzonder is dat Maarten van der Weijden op zondag 8 september om 12.00 uur in Birdaard aanwezig zal zijn om de NON-stoppers nog een hart onder de riem te steken.

Woensdag 11 september begint de 5 daagse versie van de 11e SUP 11-CITY Tour. Met meer dan 100 deelnemers vanuit 30 verschillende landen, waaronder Panama, Turkije & Singapore, Argentinië, Zuid-Afrika, China, USA, Polen, Spanje Chili en Australië. De start voor de mensen die de tour versie doen zal om 8.30 uur zijn, de wedstrijd dames om 9.15, de teams en 40+ heren om 9.30 en de aller snelste heren starten om 9.45 uur.

Net als vorig jaar, zal iedere dag het startschot door verschillende bekende Friezen worden gedaan: Op 12 september gebeurt dat in Sloten door wethouder Frans Veltman van gemeente De Fryske Marren. Op 13 september door wethouders Maarten Offinga, wethouder van de gemeente Súdwest-Fryslân.

Ultieme uitdaging

De atleten peddelen 200 kilometer in 5 dagen waarbij weercondities kunnen variëren van windstil, zomers en zonnig tot koude, regen en storm. Naast de ultieme uitdaging is de SUP11 City Tour voor velen een unieke ervaring. Peddelaars ervaren Fryslân vanaf het water. Over rietkragen zien zij open velden met windmolens, koeien en schapen, afgewisseld door pittoreske dorpjes en natuurlijk de 11 steden, ‘de parels van Fryslân’! Deelnemers peddelen over de originele waterwegen, waar schaatsers in 1909 geschiedenis schreven als pioniers van de schaats Elfstedentocht. Geen enkele variant van de Elfstedentocht komt dichter in de buurt van de ervaring van de schaats Elfstedentocht dan de SUP11 City Tour.