Balkster jeugd in de prijzen in eigen dorp

BALK Het investeren in de jeugdafdeling van KV Cannegieter leverde zondag in eigen dorp mooie resultaten op. Vijf welpen van de Balkster kaatsvereniging stonden op het veld bij de KNKB-wedstrijd die speciaal voor hun werd georganiseerd. ,,We wilden ze zo belonen, omdat ze dit seizoen vaak naar andere dorpen zijn geweest om te kaatsen’’, zei voorzitter René Anema.

Kaatsbond KNKB had de Balksters aanvankelijk benaderd voor een extra wedstrijd voor welpenmeisjes uit 2009 en 2010. Omdat ook de Balkster welpenjongens dit jaar regelmatig opduiken bij partijen op het hoogste niveau, werd er ook een extra jongenswedstrijd ingelast.

50 kaatsers

Er kwamen maar liefst vijftig jeugdige kaatsers naar Balk. Bij de jongens kon er zelfs in een A- en een B-klasse worden gekaatst. Jesper Boukes en Sverre Stobbe troffen elkaar al in de eerste omloop van de B-klasse. ,,Dat was wel jammer’’, zei voorzitter René Anema. ,,Maar dat is het lot. De bond bepaalt en niet wij.’’

Voor Jesper was het zijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau, Sverre was al eens met een tweede prijs thuisgekomen. Hij werd ingedeeld bij een nieuwkomer in het veld en de twee moesten even aan elkaar wennen. Jesper en zijn maat wonnen ruim, maar gingen in de tweede omloop onderuit. Daarmee zat het er voor Jesper al op.

Sverre mocht in de verliezersronde nog een gooi naar de prijzen doen. Sem van der Wei uit Witmarsum en hij raakten steeds beter op elkaar ingespeeld en Sverre sloeg twee keer een bal boven die meteen winst van de wedstrijd betekende. In de finale was de tank leeg, waarna een mooie tweede prijs in de verliezersronde hun deel werd. Jelmer Pieter Allema en Jitse Bos wonnen de troostfinale met 5-4 6-4.

De finale

De finale van de winnaarsronde was minder spannend. Allon Elzinga en Dirk Gerrit Bakker wonnen de kransen door met 5-0 6-2 te winnen van Harmen Faber en Sigert Bouma. Ze waren heel de zondag oppermachtig. Derde werden Thomas Zeinstra en Rinse Folkert Dijkstra.

Bij de meiden was er ook succes voor de kaatsers van KV Cannegieter. Hendrika Stegenga trof met haar maat Lyanne Jongsma in de finale van de verliezersronde Maren de Vries, die kaatste met Silke Hofstra. Hendrika versloeg haar vriendin Maren met 5-4 6-2 en kreeg de gouden medaille.

Haar zus Mariska won de eerste omloop en mocht in de winnaarsronde strijden om de medailles. In de tweede omloop verloor ze echter van de latere winnaars Lotte-Ytsje Hoekstra en Anna Lotte van Beem (5-3 6-6).

In de A-klasse bij de jongens mochten de acht beste welpen van Friesland strijden om twee prijzen. Melle Talsma en Niek Dijkstra wonnen alle drie partijen en werden zo overtuigend eerste. Ruurd Oosterbaan en Joachim Schaaf pakten de tweede prijs. ,,Het was een zeer geslaagde dag’’, besloot Anema. ,,Mooie wedstrijden en prachtig kaatsweer. Volgend jaar doen we weer een wedstrijd als afsluiter van de feestweek.’’