Hindeloopen viert 100 jaar Museum Hindeloopen

HINDELOOPEN Dit jaar bestaat Museum Hindeloopen honderd jaar. Het is de oud-Leeuwarder en Dordrechter Hidde Nijland, die in 1917 zijn collectie Hindelooper volkskunst schenkt aan het stadsbestuur van Hindeloopen. Na twee jaar van voorbereiding open het museum zijn deuren op 16 juli 1919.

Op vrijdag 20 en zaterdag 21 september zal het jubileum worden opgeluisterd door tal van feestelijkheden.

Vrijdag 20 september

Leerlingen van de basisschool ‘De Skulpe’ bezorgen de ‘honderdjarige Hidde Nijland’ een verrassing. Hylper liederen brengen zij ten gehore op het plein voor het museum. Er is tevens een lezingenreeks ‘Hindeloopen verzameld/verzamelt’ voor genodigden in de Grote Kerk van Hindeloopen. Ook is er de onthulling van een gerestaureerd portret van Hidde Nijland door drs. Stella van Gent, cultuurwethouder van de gemeente Súdwest-Fryslân. Tevens de uitreiking van de feestbundel Museum Hindeloopen 100 jaar (1919-2019).

Op zaterdag 21 september is er het afmeren en bezichtiging in de stadshaven van de boeier ‘Maria Pauline’ eens het trotse bezit van Hidde Nijland. Dan is er verder Straatfestival met workshops en spectaculaire acts (middag). Ook een belevingskuier onder het motto ‘100 jaar eigen-aardigheden Museum Hindeloopen’ . ‘s Avonds voert de Vereniging van Vrienden van Museum Hindeloopen de bezoeker langs acht Hindelooper eigen-aardigheden (schilderkunst, religie en samenleving, klederdracht, stadsschoon op het doek, visserij, Hylper samenleving, cultuur, toerisme en de Stichting van Museum Hindeloopen). Gedurende deze dagen kan ook de tentoonstelling ’Sits, een wereldproduct in Hindeloopen’ bezichtigd worden.

Voor tijdstippen, waarop activiteiten plaatshebben, zie www. museumhindeloopen.nl.