Mooiste geveltuin in Workum

WORKUM -De eigenaren van de mooiste geveltuinen en de meest vergroende voortuinen in Súdwest-Fryslân zijn dinsdagavond door wethouder Erik Faber in het zonnetje gezet. Hij deed dit op de jaarlijkse tuinkeuringsavond van Groei en Bloei, te midden van ruim honderd aanwezigen. Een jury - bestaande uit vertegenwoordigers van Groei en Bloei en de gemeente – beoordeelde tientallen inzendingen.

De eerste prijs voor de mooiste geveltuin ging naar de actieve bewoners van de Begine uit Workum. Zij legden eerder al bij de fontein een prachtige bijentuin aan die zij ook onderhouden. Door de aanleg van meerdere geveltuinen kreeg de straat nog meer sfeer. De samenwerking met de buurt is een voorbeeld voor de rest van de stad en de gemeente, oordeelde de jury.

De tweede prijs was er voor Lenie Fekkes uit de Verlengde Hoofdstraat in Koudum. Zij maakten van een plein een binnentuin. De geveltuin is geïntegreerd in de sfeervolle binnenplaats met een overdekte zitplaats. Met name de combinatie met bloembakken sprak de jury daarin aan. ‘En het enthousiasme van de eigenaar is duidelijk zichtbaar. Een tip is om meer te variëren in de beplanting langs de gevel. Gevulde hortensia’s zijn voor de biodiversiteit en de insecten niet interessant.