Sietze Kraak helemaal op zijn plek in muziekbranche

SLOTEN Sietze Kraak richtte begin dit jaar zijn eigen muziekproductiebedrijf op. De voormalige dj van The String is druk bezig met zijn tweede EP.

De muziekstudio van Sietze Kraak staat vol met indrukwekkende apparatuur. Panelen vol met knopjes en lampjes, beeldschermen en monitorspeakers, waar je ook kijkt, alles ademt muziek en techniek. ,,Ik kom uit een muzikale familie”, zegt hij. ,,Mijn vader zat bij diverse korpsen, waar hij saxofoon en dwarsfluit speelde en soms ook dirigeerde. Mijn moeder was voor haar huwelijk eveneens lid van een blaaskapel. Ik speel zelf piano, keyboard, synthesizer, en negen jaar geleden heb ik ook de gitaar opgepakt. Maar toetsen blijft echt mijn ding. Ook ben ik vele jaren dj geweest. Dit begon na mijn militaire diensttijd, toen ik samen met een maat een drive-in show had. Hiermee stonden we onder andere in De Poarte hier in Sloten. Stadsgenoot dj Laurens Roelevink introduceerde mij bij The String in Balk, toen een collega ermee stopte. Dit betekende dat ik eens per drie weken op vrijdag, zaterdag en zondag ging draaien. De sfeer was er altijd top! Mijn collega’s waren nagenoeg een tweede familie. De personeelsfeesten waren ook altijd erg bijzonder, niks was te gek in The String. Ik vond het altijd kicken wanneer het publiek helemaal los ging op de muziek.”

Sietze verhuisde van Sloten naar Drachten waar hij een relatie en een baan had. Het heen en weer gevlieg werd hem teveel, dus toen stopte hij met zijn werk in The String. Hij had wel een studio aan huis, maar kreeg een leidinggevende functie in de sales en daardoor weinig tijd voor de muziek. ,,Ik kwam er amper meer aan toe”, vertelt hij.

Muziek helemaal stil

,,Na vier jaar verhuisde ik terug naar Sloten en kreeg ik werk in Leeuwarden. Ik werd verkoopcoördinator bij een technische groothandel. Daarna groeide ik door naar vestigingsmanager. Toen stond de muziek bijna helemaal stil. Circa negen jaar geleden was ik helemaal klaar met mijn werk en ik besloot het roer finaal om te gooien. Ik volgde een opleiding muziektechnologie, ik deed aanvullende zelfstudie, ik las alles over mixing en mastering, ontwierp een website en verdiepte me in de muziekindustrie, de markt en social media. Ook kreeg ik de mogelijkheid om mijn studio aan huis uit te breiden en vanaf dat moment ben ik fulltime gaan produceren.”

Reeds tientallen jaren is Sietze al bezig met eigen producties. De eerste twee decennia werkte hij voornamelijk met harddiskrecorders en analoge apparatuur. Tien jaar geleden stapte hij over naar de computer als recording studio. Hoewel hij veel softsynths gebruikt, geeft hij de voorkeur aan hardware instrumenten zoals de Korg Grandstage, Korg Radias synthesizer en Numa Organ (Hammond kloon, AdV) ,,Sinds april dit jaar ligt mijn debuut EP “The Untold Story” (6 track, AdV) in de digitale winkel”, legt hij bevlogen uit.

Een nummer is nooit af

,,Dit is een instrumentaal Art Rock album met hier en daar invloeden van Pink Floyd en Alan Parsons. In totaal heb ik ongeveer vijf jaar aan deze EP gewerkt. Weet je, een nummer is nooit af, je blijft altijd schaven. Een eerdere Trance track werd al regelmatig bij Klipkar TV van Omrop Fryslân getoond. Omdat ik mezelf wil blijven ontwikkelen ben ik inmiddels bezig met een tweede Art Rock EP en een Chill/Down tempoalbum. Ik hoop ze allebei voor het einde van dit jaar te kunnen releasen, zowel op Bandcamp (hoge resolutie downloads, AdV) als op Spotify en andere stream/buy platforms. Op Facebook promoot ik regelmatig mijn muziekbedrijven Kraakmusic en Secret Sonics. Ik hoop natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen mijn pagina’s liken of mijn album kopen. Het draait allemaal om naamsbekendheid en volgers.”

De toekomst ziet Sietze zeer zonnig in. Hij wil graag meer met vocalisten werken en daarnaast zoekt hij ook een ruimere studio. ,,Ik groei uit mijn jasje”, zegt hij tot besluit. ,,In een groter pand heb ik tevens de mogelijkheid tot verhuur van een oefenruimte voor bands en muzikanten. Iets in een straal van 50 kilometer rond Sloten. En graag in een rustige omgeving, want dan is de concentratie op z’n best.” Meer informatie:www.kraakmusic.nl

Amanda de Vries