Concordia Balk viert 125 jarig bestaan

BALK Zaterdag 19 oktober wordt de sporthal De Trime omgebouwd tot concertzaal. Dit voor het grootse jubileumconcert in het kader van 125 jaar Streekharmonie Concordia Balk.

Het is in de winter van het jaar 1894 dat een aantal mannen bij elkaar komt bij de samenroeper. Hier en daar zijn ze al opgericht: “blaasgroepen”. Muziekkorpsen worden ze ook wel genoemd. In het zuiden van Nederland zijn ze er al langer, maar er zijn in Friesland ook een paar steden of dorpen waar zo’n groep is opgericht. In Balk wil de samenroeper dit ook proberen. Dat is geen kleinigheid.

Christelijk korps

Onder het genot van koffie en een sigaar bespreken ze wat daarvoor nodig is. Al snel weten ze dat het korps een Christelijk korps moet worden. Het musiceren zal vaak in het teken staan “Lof aan de Here”. De mannen zijn het al snel met elkaar eens dat ze minstens tien mannen in Balk kunnen vinden om op een blaasinstrument te spelen. Een probleem is het geld dat nodig is voor de instrumenten. De samenroeper weet wat de verschillende blaasinstrumenten kosten. Samen stellen ze de begroting op. Middels renteloze leningen zullen ze proberen het benodigde geld bijeen te brengen.

Naam

Muziekkorpsen krijgen mooie namen. Na wikken en wegen kiest men in Balk voor de naam Concordia, wat betekent “Eendracht”, of “met één hart”. Het geld wordt bij elkaar geschraapt, de verschillende instrumenten worden besteld bij de firma Kessel in Tilburg en een reglement wordt opgesteld. Een zekere heer Caevaet zal één keer per week de muzikanten de beginselen van het muzieklezen en bespelen van de instrumenten bijbrengen.

Oprichting

Op 19 april 1894 is de oprichting van het Christelijke Muziekkorps Concordia te Balk een feit. Wie zou toen kunnen vermoeden dat Concordia zo’n enorme groei zou doormaken? Er ontstaan bij de vereniging verschillende afdelingen, zoals een koor, een jeugdorkest, een leerlingenorkest, een dweilorkest, drumband en majorettes.

Iris Kroes en Robin Tinge

Om het 125-jarig bestaan te vieren wordt er een feestelijk concert gegeven. Als speciale gasten zijn Iris Kroes en Robin Tinge uitgenodigd. Zij zullen zowel solo optreden als samen met Concordia.

Iris Kroes is geboren op 11 november 1992 en is afkomstig uit het Friese Drachten. Ze speelt al ruim tien jaar harp en daarnaast zingt zij al sinds zij kon praten. Hierbij heeft Iris Kroes een mooie combinatie gevonden. Met haar stem bezorgt ze Nederland kippenvel. In 2012 won zij de Voice of Holland.

De 15-jarige Robin Tinge is een jeugdige zanger uit Zevenhuizen. Hij is vaak kleurig gekleed, draagt make-up en zijn lange zwarte krullende haarlokken maken hem herkenbaar. Hij werd wist de 2e plaats te behalen bij de Voice Kids 2019. Met Concordia zal hij het door zijn vader geschreven nummer Fake your birthday ten gehore brengen. In dit nummer gaat het om vrolijkheid, een feestje bouwen en de zorgen vergeten.

Licht programma

Er is een licht programma samengesteld met een grote diversiteit aan muziekstijlen. Eén van de te spelen werken is The Lord of the Rings van Johan de Meij. Het is zijn eerste grote werk voor harmonie orkest. In dit fantastische werk wordt het bekende boek van J.R. Tolkien muzikaal vertolkt. Deze muziek is dus niet hetzelfde als van de latere uitgebrachte gelijknamige film.

Het geheel staat onder leiding van de dirigent Rolf Verbeek. Rolf Verbeek (1989) begon op zijn veertiende met zijn studie directie aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. In 2015 rondde hij zijn master orkestdirectie af. Sindsdien dirigeerde hij onder meer het Orkest van het Oosten, de Nederlandse Opera Academie en Camerata van het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Naast zijn activiteiten als dirigent studeerde hij hoorn bij Frank Brouns en Herman Jeurissen.

Het jubileumconcert wordt gehouden op zaterdag 19 oktober om 20.00 uur in sporthal De Trime in Balk. Aanvullende informatie vindt u op de website www.concordiabalk.nl.