Wijn in pak mag voor vol worden aangezien

Aangeboden door: Wijnkoelkast.nl

Drink jij wel eens wijn uit een pak? Sommige mensen doen dat nog altijd stiekem. Slechts een enkeling gaat er in het openbaar voor. Lang leve de campingwijn.

Toegegeven; het staat niet chique en de wijnkoelkast krijgt er een andere aanblik mee, maar de smaak blijkt er in veel gevallen niet minder om. 

De bag-in-box wordt het wijnpak genoemd. Volgens het AD legt deze het qua uitstraling flink af tegen de wijnfles en daar zullen veel mensen het mee eens zijn. Wat veel mensen echter niet weten is dat zelfs wijnliefhebbers helemaal into de box zijn. Dat leggen we uit. 

Wijn blijft langer goed in een zak

De bag-in-box ofwel de BiB is een kartonnen pak met binnenin een vacuüm gezogen plastic zak. Dat is juist goed omdat nadat het schenkkraantje geopend is, de wijn in beweging blijft in die zak. Daardoor blijft de wijn langer goed. Er wordt gesproken over vier tot zes weken. 

Bijkomende voordelen zijn dat een pak wijn flink goedkoper is dan een fles en minder weegt als je ze meedraagt in een tas en in schooltassen passen ze sowieso niet (beter!). Bovendien levert het heel veel minder glasafval op. Daarmee minder transportkosten van en naar die glasbakken, en dus minder CO2 uitstoot. 

Het wijnpak ziet er niet uit

Waarom we dan nog niet massaal aan het wijnpak zijn? Omdat het er volgens wijnliefhebbers niet uitziet. Alle voordelen ten spijt. Het kraantje vinden ze een sneue vertoning, zo vertelden ze afgelopen zomer aan het AD. 

Daarnaast blijken veel mensen een wijnpak nog te associëren met campingwijn. En als sommelier kun je gewoonweg niet aankomen met een pak. De fles is nog altijd het meest chique. 

Wijntap moet in koelkast passen

Het pak is nog lang niet booming, maar begint langzaam in te komen. In Frankrijk zijn er al wijnwinkels waar je geen fles wijn meer aantreft, louter pakken. En in Scandinavië blijken koelkasten standaard uitgerust met een bredere deur om de populaire wijntap te huisvesten. 

Albert Heijn schijnt afgelopen zomer de pakken al op een prominentere plek in het schap te hebben neergezet. Pakken van zo’n drie liter. Vaak al wijnen van een betere kwaliteit waarmee de titel campingwijn steeds meer verdwijnt. Advies van de deskundigen: tap buiten het zicht van de visite een karaf vol.” 

Een panel deed trouwens een proefrondje waar pakkenwijn van Gall & Gall, Albert Heijn en Plus goed uit naar voren kwamen. Die van de Hema, Lidl en Aldi zijn daar nog niet.