Jantsje Melchers uit Mirns bakt beste taart

HEMELUM Op de laatste Streekmarkt van de Flinkefair het afgelopen weekend was een taartbakwedstrijd georganiseerd.

De animo was wellicht wat aan de kleine kant, maar het enthousiasme van zowel de bakkers als de jury was daar niet minder om. De taarten werden gepresenteerd aan de vakkundige jury en iedere bakker kreeg daarna een uitgebreid verslag van zijn of haar taart, met lovende en opbouwende kritieken. Na de prijsuitreiking deden alle deelnemers en late bezoekers van de Streekmarkt zich te goed aan een heerlijk stuk taart.

De jury bestond uit Petra Possel, gastvrouw van Kookstudio Zuiderzee en iedere vrijdagavond te beluisteren als presentatrice van het NPO 1 radio programma Mangiare. Ruth ter Voort, de vrouw achter traiteurbedrijf “De Dorpswinkel” uit Workum. Helemaal uit Rotterdam, Maria, patissier en mede eigenaar van restaurant Mevrouw Meijer. En tot slot Wimke Tolsma, zelf fervent taartenbakster, waarvan recepten in haar boek Smûk zijn opgenomen.

De winnaar werd Jantsje Melchers uit Mirns, met een overheerlijke klassieke taart, die klopte aan alle kanten. Zowel de korst als de inhoud, waren perfect op elkaar afgestemd. Jantsje kreeg een waardebon van €50 te besteden bij “Binnen en Buiten” in Harlingen. De tweede prijs was voor de eigen barista Teye Metselaar uit Leeuwarden, hij scoorde hoge ogen met de toevoeging van gember aan de appels. De derde, en tevens originaliteitsprijs ging naar de 19 jarige Iona van Rozen uit Oosterwolde, zij had een prachtige taart gemaakt en volgens de jury zal ze het nog ver schoppen als taartenbakster!