Rechter: Bolswardse moet onder begeleiding winkelen

Een 64-jarige inwoonster van Bolsward pleegde in september vorig jaar op één dag drie winkeldiefstallen. Politierechter Willem Sikkema veroordeelde de vrouw vrijdag tot 25 dagen cel. De rechter bepaalde ook dat de vrouw zo weinig mogelijk alleen moet winkelen.

De Bolswardse hoeft niet meer de cel in: de opgelegde straf is gelijk aan de tijd die ze al in voorlopige hechtenis heeft gezeten. Bovenop de celstraf verlengde Sikkema de proeftijd van een eerder door een andere rechter opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf van 90 dagen met twee jaar. De Bolswardse is in het verleden veel vaker veroordeeld voor winkeldiefstallen.

Omdat ze een bekend ‘gezicht’ is in de Bolswarder binnenstad liep ze op 15 december vorig jaar tegen de lamp toen ze bij een kledingwinkel in het centrum van haar woonplaats een vest probeerde te stelen. Een overbuurman zag haar rijden in haar scootmobiel en hield haar in de gaten. Een paar maanden eerder, op 14 september, had de vrouw eerst bij de Big Bazar in haar woonplaats een fles douchegel gestolen.

Verslaving

Dezelfde avond stal ze bij een kledingwinkel een jas van een kledingrek dat op de stoep stond. Nog geen half uur later probeerde ze bij een andere winkel opnieuw een jas mee te nemen. De vrouw heeft jarenlang drugs en alcohol gebruikt en zit volgens eigen zeggen al al 30 jaar aan de methadon. Meestal ging ze op dievenpad als ze had gedronken. In de zomer van 2016 werd ze aangemerkt als veelpleger. Momenteel heeft ze een heel netwerk van zorg en hulpverlening om haar heen en wordt er naar toegewerkt haar in een begeleid wonen-project te plaatsen.

Sikkema koos voor, zoals hij het noemde, ,,een effectieve straf”, in plaats van de vrouw keihard af te straffen. ,,Het is belangrijk dat de hulpverlening blijft bestaan”, aldus de rechter. Behalve toezicht en begeleiding van verschillende instanties, bepaalde de rechter ook dat de Bolswardse zo weinig mogelijk alleen naar winkels moet gaan. Als het even kan moet dat onder begeleiding gebeuren.