Schakers winnen eerste ontmoeting in Britsum

RIJS/BRITSUM Na de promotie van het eerste viertal naar de eerste klasse waren de leden enigszins benauwd voor de kracht van de nieuwe tegenstanders. „Je weet maar nooit,” dachten de heren.

Maar dat viel enorm mee. In Britsum werden de heren van Schaak- en Damclub Jurjen Tolsma door de top-vier uit Rijs verrassend verslagen met grote cijfers: 3.5 tegen 0.5.

Chris Draijer wees de weg met een snelle zege na anderhalf uur. Dat inspireerde blijkbaar want weer een uur later kon het team met deze mooie score afreizen. Jelle Jeltema en Jan Brinkman knoopten hun tegenstanders op met fraaie tactische wendingen. Herman Beks bood halverwege om tactische reden remise aan zijn tegenstander aan, die dit bod in een slechtere stelling aannam.

Rijs 1 staat nu tweede in deze nieuwe klasse. De vraag is wat het tweede viertal van Rijs gaat doen na zijn promotie van vorig jaar. Zij spelen binnenkort hun eerste bondswedstrijd tegen Lemmer.

In de interne competitie kwamen Chris Draijer en Herman Beks na wat vreemde schermutselingen uit op een puntendeling. Dat was ook het resultaat bij Jan Brinkman en Tjeerd de Vries. Andere partijen leverden winst en verlies op. Henk Breimer voelde de nieuwkomer Jan Pieter Feenstra aan de tand, en won. Cornelis Jellema verloor van Trienke Wijmenga in het eindspel. Douwe Tjerkstra kwam in zijn eindspel net dat ene pionnetje tekort, punt dus voor Jelle Jeltema.