Strontracers zeilend It Soal uit: En nou oprotten

Een haven vol antieke zeilschepen, een geweerschot en bebaarde zeebonk Reid de Jong die de historische vrachtschepen de zee opjaagt met de legendarische woorden: ,,En nou oprotten.”

De havenkom van Workum was maandag het toneel van de start van de Strontrace en het Beurtveer. Vereniging Zeilvracht organiseert sinds 1974 de wedstrijden waarin deelnemers op man- en windkracht zo snel mogelijk een aantal IJsselmeerhavens moet aandoen of een lading stront in Warmond moeten lossen.

Internationaal fotograaf Cris Toala Olivares, stapte in een vliegtuigje om de vloot op het IJsselmeer vast te leggen vanuit de lucht. Hij wilde het moment van de start vastleggen als alle schepen duwend en trekkend de haven uit wurmen.

Maar voor een luchtfoto was de bewolking te dik. Bovendien was het geen jagen geblazen, want de wind stond zo dat de 16 deelnemende beurtvaarders en 6 strontracers op het zeil It Soal konden uitvaren; naar buiten, het IJsselmeer op. Ze worden dinsdagavond of woensdagochtend vroeg terug verwacht in Workum.