Schakers kennen veelbelovende start

RIJS Na het succes van het eerste team van schaakclub Rijs was de vraag hoe het tweede team het eraf zou brengen. Dit viertal nam het op tegen de collega's uit Lemmer.

Op grond van de ratingcijfers van de Lemsters was een nederlaag te verwachten. Maar vooral Douwe Tjerkstra en Auke Wouda waren op hun best. Douwe speelde een knappe partij tegen Dick van Kolfschoten, en won. Auke nam het op tegen F. Frankena, en hield knap remise. Na nog een verlies (Henk Breimer) en een remise van Trienke Wijmenga werd het een gelijkspel, 2-2. Een mooie start van het nieuwe seizoen, zeker na de promotie vorig jaar naar klasse 2B van de Friese Schaakbond.

In de interne competitie was de overwinning van Jelle Jeltema tegen Herman Beks belangrijk voor de rangorde. Herman verloor in het middenspel van een Konings-Indisch een paar tempi. Jelle maakte daar goed gebruik van.

Chris Draijer kreeg in het eindspel een verschil van drie pionnen tegen een paard. Die kon Tjeerd de Vries onmogelijk tegenhouden. Henk Breimer revancheerde zich voor het verlies in en tegen Lemmer door Auke Wouda met een paardvorkje beet te nemen.

Trienke Wijmenga won van Jan Wevers na een misgreep in het middenspel, en Hans Starreveld pakte het punt bij Jan Pieter Feenstra. Jeltema en Draijer voeren nu de ranglijst aan, met vier uit vijf.