Rijster schakers lief voor elkaar

RIJS In de zesde ronde van dit seizoen waren sommige schakers van de schaakclub Rijs wel erg lief voor elkaar. "Zullen we dan maar remise doen?" was een paar keer te horen. Het was dan ook laat op de avond, en de vermoeidheid slaat dan soms toe.

In de ontmoeting tussen de twee toppers, Chris Draijer en Jelle Jeltema, liet Chris in het eindspel zijn toren een tel te vroeg los. Dat was niet de bedoeling, een kleine misgreep. Hij verspeelde daardoor een lichte voorsprong, en vond een remise-aanbod wel op zijn plaats. Jelle had daar geen bezwaar tegen, hij had al lang genoeg geprobeerd zijn verdediging op orde te houden. Tussen Trienke Wijmenga en Tjeerd de Vries speelde de vermoeidheid zichtbaar een rol. Met nog weinig minuten op de klok zag Trienke haar voorsprong slinken. Zij gaf een toren in de spanning weg, waarna Tjeerd een remise wel op zijn plaats vond: een vredig slot. Jan Wevers kreeg het in een betere stelling ook te kwaad met de klok. Dat was voor hem de reden om een puntendeling aan te bieden aan Auke Wouda. En die was ook al in een liefdevolle bui.

Jan Brinkman versloeg Jan Pieter Feenstra, maar moest een remise afstaan aan Douwe Tjerkstra. Twee partijen op hetzelfde moment vraagt veel van je concentratie. Bij de ontmoeting tussen Herman Beks en Henk Breimer, en die tussen Hans Starreveld en Cornelis Jellema werden de witspelers winnaars.