Meer auto-ongelukken in november

Aangeboden door: The Bagstore

November is niet alleen de filemaand van het jaar, er gebeuren ook nog eens meer ongelukken dan in andere maanden. In november is de kans op slecht weer groter. Daarnaast is de klok naar wintertijd en is het in de avondspits weer vroeger donker. Weggebruikers moeten daar aan wennen, geeft de ANWB aan. Ze gaan langzamer en voorzichtiger rijden waardoor files maar ook de kans op ongelukken toeneemt.

Maar liefst 13 procent meer files ten opzichte van vorig jaar. Nu al staat 2019 omschreven als een slecht filejaar. In de winter maanden zijn er sowieso meer mensen op de weg. Niet alleen is het kouder en is de kans op regen groter waardoor meer mensen de auto pakken in plaats van de fiets, ook gaan er in november minder mensen op vakantie. Vakantiedagen worden opgespaard voor de feestdagen. Meer mensen in het verkeer betekent vanzelf een drukkere ochtend- en avondspits, meer kans op files en ook meer kans dat het mis kan gaan. 

Uit politiegegevens van de afgelopen jaren blijkt dat de kans op een ongeluk in november het hoogst is. Niet raar natuurlijk. Meer mensen, meer files en een gladder wegdek door regen of vorst, zorgen niet alleen voor files maar ook voor ongelukken. In november gebeuren er dagelijks gemiddeld 324 ongevallen. Dat is zo’n 10 procent meer dan in oktober en december. De reden dat november met kop en schouders boven de andere maanden uitsteekt is met name dat automobilisten moeten wennen aan de nieuwe situatie op de weg. 

Geef elkaar ruimte

Elkaar ruimte geven bij het in- en uitvoegen en niet onnodig vaal van rijbaan wisselen, helpt ongelukken voorkomen, Ook het rempedaal niet te veel gebruiken helpt enorm, zo geeft ANWB aan. Daarnaast kun je natuurlijk ook kijken of je je werktijden in deze maanden wat kunt aanpassen. Bijvoorbeeld op het werk toch nog een uurtje langer achter de laptoptas heren of juist wat vroeger naar huis en nog wat thuiswerken.

Niet alleen voor als er iets gebeurt ook voor als je onverwacht in een lange file terecht komt, kan het verstandig zijn een rugzak in de auto te leggen met een deken en een fles water en natuurlijk sinds de gele praatpalen weg zijn een oplader of een goed opgeladen telefoon. Want naast de files wordt een koude winter voorspelt die wel eens vroeg kan beginnen dit jaar. Al in november kunnen we het eerst winterweer verwachten. Het wordt een winter met geregeld veel overlast door sneeuw, soms ijzel en af en toe stormachtig en herfstachtig weer.” Wees dus op alles voorbereid.

Elfstedentocht in zicht?

Als de weergoden Piet Paulusma volgen, kunnen we dit jaar ook weer schaatsen. De wintermaanden zullen dan wel wat kwakkelend verlopen, maar we krijgen ook te maken met een of twee langere periodes echt winterweer en vorst. Haal de schaatsen dus maar uit het vet. Of er ook een Elfstedentocht in het verschiet zit, geeft Paulusma niet aan. Wel liet hij onlangs in de ochtendshow van Radio 538 weten dat hij van mening is dat dat de echte koude winters, ondanks de opwarming van de aarde, nog steeds mogelijk zijn. Een Elfstedentocht in de komende zeven jaar is dan ook zeker niet uitgesloten volgens de weerman. Dus pak je laptoptas dames en ga op zoek naar de hipste schaatsoutfit.