Welmoed Deinum in film Grutsk van Oudemirdumer documentairemaker Rob Busquet

SONDEL Op het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden gaat donderdag de film ‘Grutsk’ in première. Grutsk is een documentaire over de toekomst van de melkveehouderij. Zes boeren uit Friesland met een uiteenlopende bedrijfsvoering komen aan het woord. Onder hen ook Welmoed Deinum van de Graasboerderij uit Sondel. Hoe gaan zij om met de transitie van de landbouw en is de transitie van hun boerenbedrijf noodzaak? De film is mede mogelijk gemaakt door provincie Fryslân, Wetterskip en LTO Noord.

De film laat zien hoe deze zes boeren omgaan met de veranderingen die op hun afkomen. Welke alternatieven zijn er voor de traditionele melkveehouderij? Wat is de best haalbare harmonie tussen de melkveehouder, het landschap, de natuur en de maatschappelijke acceptatie? In de documentaire zetten de boeren hun visie uiteen. Kansen worden belicht. En aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt gekeken naar de voor- en nadelen van ieder bedrijfstype. Daarbij zijn zij een inspiratie voor anderen.

De film is gemaakt door film- en documentairemaker Rob Busquet uit Oudemirdum. Hij hoopt dat de film gebruikt wordt als startpunt voor discussies over de toekomstige bedrijfsvoering.

Het Noordelijk Film Festival is op woensdag 6 november gestart en duurt tot en met zondag 10 november in Leeuwarden. Grutsk staat geprogrammeerd op donderdag 7 november om 14.15 uur, in Blauwe theaterzaal van Slieker Film.